Bisschop Vangheluwe dient klacht in tegen man die hem beschuldigt van seksueel misbruik

 -BRUSSEL- Een jongeman die Roger Vangheluwe beschuldigt van ongeoorloofd gedrag, wordt vandaag verhoord, niet als slachtoffer maar als verdachte. Dat meldt Lieve Halsberghe, die zich het lot van slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke kerk aantrekt. De oud-Bisschop heeft een klacht ingediend wegens laster en smaad.

Roger Vangheluwe, de 25ste bisschop van Brugge tussen 1984 en 2010, heeft via zijn advocaat een klacht ingediend wegens laster en smaad tegen één van zijn beweerde slachtoffers. Die man moet zich nu verantwoorden bij de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) om verhoord te worden in het onderzoek naar die klachten van Vangheluwe.

Vangheluwe bood op 22 april 2010 zijn ontslag aan als Bisschop bij de Paus omdat hij zich voor en na zijn Bisschopswijding schuldig had gemaakt aan perverse gedragingen bij een minderjarige neef. Die feiten vormen het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek dat deel is geen uitmaken van de Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de Belgische Kerk.

Het federaal parket was in 2016 van oordeel dat de strafvordering in Operatie Kelk vervallen was door eerdere veroordelingen van een aantal verdachten, het overlijden van andere verdachten, en doordat alle overige feiten verjaard zijn. De Brusselse raadkamer sloot het dossier echter nog niet af omdat er bijkomend onderzoek gevraagd werd door verschillende civiele partijen.

Sindsdien heeft advocaat Walter Vansteenbrugge nog verschillende bijkomende klachten ingediend tegen Roger Vangheluwe. De klacht van Vangheluwe is daar een reactie op. (XC)

Foto: youtube screenshot

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*