Duitse kerken: Dramatisch personeelstekort verwacht

-KEULEN- De cijfers zijn meer dan alarmerend: al in tien jaar zullen duizenden Priesters- en Dominee-posten van de twee belangrijkste Kerken in Duitsland vacant zijn. Wat betekent dat voor de toekomst?

Volgens TV-omroep ARD en het magazine “Focus” zullen de Katholieke en Evangelische kerk in Duitsland rond 20.000 voorgangers te kort komen. Het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK) verwacht dat tegen die tijd ongeveer 7.000 van de huidige 13.500 Pastorale standplaatsen niet langer kunnen worden bezet, schrijft de “Focus”. Deze ontwikkeling is “catastrofaal”, zei ZDK President Thomas Sternberg, tegen het nieuwsmagazine. “Wij zullen niet in staat zijn om de gebruikelijke structuren te behouden, en leken moeten in de toekomst veel meer taken op zich kunnen nemen.”

De Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) heeft vergelijkbare problemen, schrijft de “Focus”. De predikantenvereniging gaat ervan uit dat het aantal van momenteel ongeveer 21.000 pastores met ongeveer een derde zal afnemen. Volgens deze gegevens kunnen tegen 2030 ongeveer 7.000 banen niet worden ingevuld. “Dit vergt van elke voorganger het uiterste – en nog iets meer”, zei de voorzitter van de predikanten-bond, Andreas Kahnt.

Volgens een onderzoek van het Katholiek Nieuws Agentschap (KNA) dat in mei werd gepubliceerd, is de verwachting dat dit jaar 61 mannen tot diocesaan Priester zullen worden gewijd in de 27 Duitse Bisdommen, tegen 74 in 2017. In 2015 was het aantal tot nu toe het laagst, 58 In 1995 werden ongeveer 186 priesters in Duitsland gewijd. Niet inbegrepen in deze cijfers zijn de wijdingen van de nieuwe Priesters in de religieuze ordes en de buitenlandse kandidaten, die in Duitsland werken, maar Priester van hun Bisdom blijven.

Bron: ARD/KNA/Focus Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*