Duizenden mensen verkracht door de soldaten die hen ‘redden’

Duizenden vrouwen, mannen en kinderen die het barbaarse bewind van de gewapende groep Boko Haram hebben overleefd, zijn nadien verder misbruikt door de Nigeriaanse veiligheidsdiensten die beweren hen te hebben gered. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het rapport ‘They Betrayed Us’, dat deze week gepubliceerd is.

Het rapport stelt dat het Nigeriaanse leger en de Civilian Joint Task Force (CJTF), een burgermilitie die nauw met hen samenwerkt, vrouwen van hun mannen scheiden en vervolgens opsluiten in afgelegen vluchtelingenkampen waar ze worden gemarteld, verkracht, of tot slavernij gedwongen soms in ruil voor eten.

Amnesty heeft ook bewijzen verzameld waaruit blijkt dat duizenden mensen sinds 2015 een hongerdood stierven in die kampen in Borno, een staat in het noordoosten van Nigeria. Mensen die opgesloten zijn in de satellietkampen kampten met een acuut voedseltekort van begin 2015 tot medio 2016, toen de humanitaire hulp werd verhoogd, zegt Amnesty.

‘Ten minste honderden, en mogelijk duizenden, stierven in deze periode alleen al in Bama Hospital Camp’, klinkt het. ‘De geïnterviewden meldden consequent dat er elke dag vijftien tot dertig mensen stierven van honger en ziekte tijdens deze maanden. Satellietbeelden, die laten zien hoe het kerkhof in het kamp zich in die tijd snel uitbreidde, bevestigen hun getuigenis. Er stierven ook dagelijks mensen in andere satellietkampen zoals die in Banki en Dikwa.’

Georganiseerd systeem

Vrouwen getuigden aan Amnesty dat de seksuele uitbuiting een georganiseerd systeem is, waarbij soldaten openlijk naar het kamp komen voor seks en CJTF-leden de ‘mooiste’ vrouwen en meisjes uitkiezen om naar de soldaten te brengen die zich buiten de kampen bevinden. De slachtoffers meldden dat ze te bang waren om de vraag naar seks te weigeren.

‘Seks in deze zeer dwingende omstandigheden is altijd verkrachting, zelfs als er geen fysiek geweld wordt gebruik’, zegt Osai Ojigho, directeur van Amnesty International Nigeria. ‘De Nigeriaanse soldaten en CJTF-leden komen er straffeloos mee weg. Ze gedragen zich alsof ze geen sancties riskeren, maar de daders en hun superieuren die dit zonder enige tegenwind hebben toegestaan, hebben het internationaal recht overtreden en moeten ter verantwoording worden geroepen.’

Uit het onderzoek van Amnesty International blijkt voorts dat honderden vrouwen samen met hun kinderen sinds 2015 in de Giwa-kazerne worden vastgehouden. Hoewel de meesten zijn vrijgelaten, wordt nog een onbekend aantal vastgehouden in het militaire detentiecentrum. Velen van hen waren het slachtoffer van ontvoeringen of gedwongen huwelijken door Boko Haram. In plaats van hen te redden, werden ze door het leger opgesloten omdat ze zogenaamde ‘Boko Haram-vrouwen’ zijn.

Oorlogsmisdaden op grote schaal

Amnesty roept president Muhammadu Buhari op om actie te ondernemen. ‘De Nigeriaanse autoriteiten moeten oorlogsmisdaden in het noordoosten van het land onderzoeken of de resultaten van hun eerdere onderzoeken hieromtrent kenbaar maken’, klinkt het.

Het rapport van Amnesty International is het resultaat van meer dan 250 diepte-interviews en heeft betrekking op satellietkampen die zijn opgezet door het leger in zeven steden in de staat Borno. Het rapport bevat ook interviews met 48 vrouwen en kinderen die uit detentie zijn vrijgelaten en een analyse van video-, foto- en satellietbeelden.

Bron: AI Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*