Eerste holebitra-‘huwelijk’ in Oostenrijk voltrokken

  Twee vrouwen die jaren lang streden voor een homo’huwelijk’ in Oostenrijk zijn vrijdag ‘getrouwd’. Het is er het eerste ‘huwelijk’ tussen mensen van hetzelfde geslacht.

In december oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de bestaande wetten discriminerend zouden zijn. Het hief de bepalingen op die het Heilig sacrament van het huwelijk voorbehield aan heteroseksuele stellen. Stellen van hetzelfde geslacht konden tot dan enkel geregistreerde partnerschappen aangaan.

‘Vandaag is een historische dag van vreugde’, zei Helmut Graupner, de advocaat en activist die de vrouwen vertegenwoordigde. Ze vochten de wet aan samen met vier andere stellen.

Voor het brede publiek gaat het vonnis in vanaf 1 januari volgend jaar, maar de betrokken stellen kregen het recht om onmiddellijk te ‘trouwen’.

Oostenrijk is het 16de land in Europa en het 26ste land in de wereld dat het huwelijk mogelijk maakt voor iedereen, volgens het Lambda Legal Committee, een groep die de rechten van de LGBT-gemeenschap wereldwijd probeert af te dwingen.

Bron: ORF Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*