Enorm vluchtelingen en migrantenprobleem in Libië

-BERLIJN- (KNA) Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bevinden zich op dit moment mogelijk tussen de 700.000 en een miljoen vluchtelingen en migranten in Libië.

Dat meldt de Duitse Bondsregering na eigen onderzoek op vragen van de Linkspartei. De vluchtelingen-organisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) noteert ongeveer 53.000 geregistreerde vluchtelingen en asielzoekenden. Volgens de UNHCR worden ongeveer 5.600 vluchtelingen en migranten door Libische autoriteiten onder mensonwaardige omstandigheden in door de staat gerunde “Detention Centers” vast gehouden.

De Bondsregering van Duitsland stelde naar eigen zeggen in 2019 al 9,2 miljoen Euro aan humanitaire hulp voor de bescherming van vluchtelingen, migranten en verdrevenen alsook medische eerste hulp in Libië ter beschikking.

Foto: PIxabay-symboolfoto

One Comment

 1. Mede naar aanleiding van uw artikel over ‘Enorme vluchtelingen en migranten problematieken in Libie’ wil ik graag reageren.

  Begin augustus heeft Duitsland een toezegging gedaan om meer geld ter beschikking te stellen voor de hulpverlening aan de migranten in de detentiecentrums in Libie. Het bedrag is daarvoor verhoogd naar 5 miljoen euro. Het aantal mensen waar het om gaat zit tussen de 5 en 7 duizend. Waarbij een zeer groot deel niet of nauwelijks ondersteund wordt daar deze zich in Oost of Zuid Libie bevinden en de UNHCR en IOM daar nauwelijks contact heeft. De medewerkers die men daar in dienst hebben minder geld te beschikking, krijgen weinig steun en hebben dan ook te maken met weinig mogelijkheden in de uitvoering. Het zijn medewerkers die zelf ook dagelijks te maken hebben met het leven in moeilijke omstandigheden en diverse zelf ontheemd.

  Duitsland heeft daarnaast ook meer geld ter beschikking gesteld voor de Libische ontheemden in het land. Dit bedrag is naar anderhalf miljoen gebracht en is bedoeld voor meer dan 110.000 mensen verspreidt over Libie. U begrijpt gelijk aan de uitleg met betrekking tot de migranten dat naast dat het bedrag enorm laag is, gelijk aan niets het ook te maken heeft met de moeilijkheidsgraad ieder te bereiken.

  Grootste probleem, hoe bijzonder het voor u ook mag klinken is niet de hulpverlening voor de migranten, maar de hulpverlening voor de Libiers. Op vrijdag zijn de kerken in Libie vol met migranten. Kerken die meerdere diensten op een dag kennen, om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Na de diensten zijn er samenkomsten, samenkomsten die er ook op andere momenten in een week er zijn. Op straat zijn dagelijks niet honderden, maar wel duizenden migranten te vinden op zoek naar werk. Of eigenlijk in afwachting te worden benaderd voor werk. Elke winkel, elke zaak, overal kom je migranten tegen die aan het werk zijn. In de vrije tijd is men samen. In huis, in een cafe of ergens in een centrum om anderen te ontmoeten. Migranten die kort in Libie zijn, migranten die al tig jaren in Libie wonen en werken. Kinderen hier naar school gaan en al wat meer. Het leven is op dit moment absoluut niet eenvoudig. Zoals het leven voor de Libier ook vele en vele uitdagingen kent. Zoals op een terras zitten met een groep jongeren en dan het zien dat één opschrikt van een uitlaat van een auto. PTSD opgelopen omdat ze nabij een locatie woon waar van 2012 t/m 2015 zeer regelmatig extreme gevechten hebben plaatsgevonden. Libiers die vast zitten in een detentie omdat een vriend of familie de politie heeft gebeld vanwege een misgenoegen met de persoon (of vanwege onhandelbaar gedrag). Personen die hierdoor in aanraking komen met behandelmethodes die in de Europese begrippen te boek staan als martelingen, maar in Libie gebruikt wordt voor discipline. Methodieken die je binnen gezinnen tegenkomt, op scholen en gewoon tussen vrienden die elkaar flinke klappen kunnen geven. Andere methodieken, waarschuwingen heeft men nooit ontvangen. Is dit goed? Absoluut niet, maar weet ook dat men het zelf graag anders zou zien, maar nog in de beleving verkeerd dat er geen andere methode is voor orde. Veroordelen is dan ook niet de juiste methode en deel ik de communicatie van UNHCR en IOM dan ook niet. Ik veroordeel het, daar men niet laat horen dat werkelijk nodig is. VERtrouwen en steun voor wat men de Libiers wil en waar men hard aan werkt. Alleen waar het westen tientalle jaren aan heeft gewerkt, in rust en ruimte wil men dat met druk opleggen aan een ander. Die het dan ook direct moet uitvoeren.

  Zoals u begrijpt uit mijn uitgebreide reactie hoop ik dat u mee willen helpen aan het weergeven van de werkelijkheid. Niet vanuit een éénzijdig beeld en helemaal niet zonder aan te geven dat men bezig is met een leer-/veranderproces. Een proces dat door Libiers zelf op gang is gebracht en voor de rest van de wereld de uitdaging kent om rust en vertrouwen te hebben in de mens. In dit geval de Libier. Ik kan u garanderen dat het prachtige mensen zijn met een enorm with groot hart. Met heel veel respect voor alles wat leeft in al zijn diversiteit.

  Mocht u vragen hebben of anderzijds. Ik sta zeker open voor vragen.
  Op Twitter wil ik geregeld berichten, video’s en foto’s delen onder de noemer #DangerousLibya https://twitter.com/YvonneSnitjer/status/1162819742501154816

  Een vrolijke groet uit Libie

  Yvonne Snitjer

  Per mail aan de redactie gezonden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*