Filipijnen: Al 20 doden en 81 gewonden bij dubbele aanslag op RK Kerk (update)

 Bij twee explosies in een Rooms Katholieke Kathedraal zijn in het zuiden van de Filipijnen tenminste twintig mensen om het leven gekomen, zo melden plaatselijke autriteiten. Tevens raakten minstens 81 mensen gewond.

De explosies vonden plaats in de Kathedraal Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel (patrones van de zeelieden) in Jolo, zo’n duizend kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila. De eerste bom ontplofte net na de drukbezochte zondagse H. Mis, binnen in de Kathedraal. De tweede ontplofte net buiten de Kerk, toen regeringstroepen zich naar de Kerk haastten. Onder de doden zijn zowel militairen als burgers.

Minstens zeven soldaten zouden bij de explosies om het leven zijn gekomen. Onder de gewonden bevonden zich minstens veertien militairen en twee politieagenten. ,,Wij zullen de meedogenloze daders achter deze laffe misdaad vervolgen tot het einde van de wereld, totdat elk van hen voor de rechter is gebracht en achter de tralies zit. De wet zal hen geen genade schenken’’, zei een woordvoerder namens president Rodrigo Duterte. Minister van Defensie Delfin Lorenzana liet in een reactie weten meer militaire troepen richting de getroffen regio te sturen om er de orde te bewaken.

Zelfstandige provincie

De aanslag gebeurde twee dagen nadat de verkiezingscommissie aankondigde dat de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao is goedgekeurd na een referendum dat plaatsvond op 21 januari. De oprichting van de Bangsamoro Autonomous Region was een van de belangrijkste voorwaarden voor het afsluiten van een vredesakkoord in 2014 tussen de Filipijnse overheid en de Moro Islamic Liberation Front (MILF). Die groepering vocht al sinds de jaren 70 voor een aparte islamitische staat in Mindanao.

De minister van Defensie Delfin Lorenzana heeft de regeringstroepen opdracht gegeven extra paraat te zijn en gebedshuizen extra te beveiligen. In tegenstelling tot wat sommige media berichten, heeft nog niemand de aanslag opgeëist. Geruchten dat IS achter de aanslag zou zitten konden bevestigd noch ontkend worden.

U P D A T E : 28 januari 12.00 uur

Daesh eist dubbele aanslag op Filipijnse kerk op

Terreurbeweging Daesh heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele aanslag op een katholieke kerk op de Filipijnen.

Bron: DW/EWTN Foto: EWTN

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*