FRANKRIJK: Misbruikproces tegen Kardinaal Barbarin gestart

Maandag 7 januari werd in Lyon de pro-forma rechtszaak geopend tegen Frankrijks Kardinaal Barbarin wegens het achterhouden van kennis rond sexueel misbruik door een Priester.

Kardinaal Philippe Barbarin (68) is een van de zeven opgeroepenen die woensdag zullen moeten getuigen. Zoals de Franse tv toonde, ging Barbarin het gerechtsgebouw een uur voor de rechtszaak binnen zonder een verklaring af te leggen aan de wachtende journalisten. De Aartsbisschop van Lyon had besloten de traditionele nieuwjaarsreceptie op zondagavond niet bij te wonen. Hij beschouwde het als ‘meer correct’ om ingetogen te blijven aan de vooravond van deze ‘serieuze dagen’, schreef hij in een brief.

In de rechtbank verklaarde Barbarin maandag dat hij informatie over seksueel misbruik had achtergehouden. “Ik heb nooit geprobeerd om iets te verbergen”, vertelde hij aan France-info TV. “Ik heb  geen feiten verdoezeld in verband met beschuldigingen aan het adres van een Priester die beschuldigd werd van aanranding van minderjarigen”.

Barbarin zei dat hij de Priester niet van zijn taken had geschorst omdat deze zwoer dat hij geen kind had misbruikt. Op de vraag waarom Barbarin de zaak niet aan de rechterlijke macht heeft gerapporteerd, antwoordde hij: “Op dat moment dacht ik niet dat ik dat moest doen omdat de zaken verjaard waren en het slachtoffer zelf bevestigde dat het niets kon veranderen . Hij had echter wel de tijd genomen voor een gesprek met het slachtoffer. De 68-jarige gaf toe dat hij er in het verleden niet altijd in was geslaagd de “juiste woorden” te vinden. “Maar vandaag zijn mijn woorden oprecht, ze komen uit het diepste in mij, mijn hart en mijn geloof”, aldus de Kardinaal.

Al in 2016 was tegen Barbarin, voor het niet doen van aangifte wegens misbruik door dezelfde priester, aangifte gedaan. Op dat moment staakte de officier van justitie na enkele maanden de procedure; er was geen wettig en overtuigend bewijs voor een overtreding door de Kardinaal. In een kranteninterview in 2017 benadrukte Barbarin dat hij “absoluut niets toegedekt” had, maar erkende fouten in de afhandeling van aangiftes wegens misbruik. In september 2018 organiseerde een Priester een online petitie die opriep tot het aftreden van Barbarin. Meer dan 100.000 mensen ondertekenden deze.

Nu hebben tien voormalige padvinders die in de jaren zeventig het slachtoffer waren geworden van aanranding, door dezelfde Priester in het Aartsbisdom Lyon, een rechtszaak aangespannen. Het feit dat de slachtoffers een door de officier van justitie gesloten procedure kunnen heropenen, gaat in tegenstelling tot vele andere Europese landen, terug naar een bijzonder wetsartikel uit 1808. De slachtoffers kunnen tijdens het proces worden gecompenseerd. De daders worden alsnog geconfronteerd met een gevangenisstraf of een boete.

Onder de beschuldigden bevindt zich ook de huidige Prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, Kardinaal Luis Ladaria. Hij zal niet aanwezig zijn bij het proces; het Vaticaan beroept zich op de diplomatieke immuniteit van de Kardinaal.

Bron: EWTN/MB Foto: wikimedia

Geef een reactie op dit artikel