Het enige relikwie van Saint John Henry Newman gestolen

-BIRMINGHAM- Het enige overgebleven relikwie van St. John Henry Newman (1801-1890) is gestolen uit de Oratoriaanse Kerk in Birmingham, Midden-Engeland. De getroffen Parochie had de diefstal al begin februari bekend gemaakt, maar het is pas nu dat het meer aandacht heeft gekregen via een bericht  in de Britse krant “The Catholic Herald” (zaterdag). De Oratoriaanse beweging in Birmingham, opgericht door Newman, betreurt het incident ten zeerste en zoekt getuigen van de diefstal.

Newman werd oorspronkelijk begraven op de begraafplaats van Rednal in de buurt van Birmingham. In 2008, tijdens het Zaligverklaringsproces, lieten de Oratorianen zijn lichaam opgraven en overplaatsen naar hun Kerk voor aanbidding. Toen de kist werd geopend, bleek echter, dat afgezien van een klein stukje bot, geen andere resten van Newman meer aanwezig waren.

Een woordvoerder van de Parochie verklaarde de volledige ontbinding van het lichaam, als reden daarvoor werd aangevoerd, de ongewoon natte en koude aarde waarin Newman was begraven. Onderzoek door de Britse forensisch specialist John Hunter weerlegt deze verklaring, zonder de verdere verblijfplaats van de botten van de Heilige te kunnen verklaren. Het stukje bot werd bewaard in een schrijn in de Kerk in Birmingham.

De in Londen geboren John Henry Newman veroorzaakte een sensatie door als bekend Anglicaans geleerde zich op 9 oktober 1845 tot het Katholicisme te bekeren. In de Katholieke kerk werd hij  een groot theoloog en later Kardinaal. In Engeland richtte hij de Oratoriaanse gemeenschap op in Birmingham. Aanvankelijk blootgesteld aan kritiek en wantrouwen, wordt hij nu beschouwd als een “bruggenbouwer tussen Anglicanen en Katholieken”.

Zijn proces tot Zaligverklaring werd in 1955 door Paus Pius XII opgestart. Het onderzoek van zijn uitgebreide geschriften duurde voort tot 2010. Paus Benedictus XVI zelf een groot bewonderaar van de Engelsman en verklaarde hem uiteindelijk in Birmingham Zalig. Het was de eerste keer dat Benedictus XVI persoonlijk een dergelijke ceremonie uitvoerde, normaal liet hij dat aan Kardinalen over.

Paus Franciscus sprak Newman samen met vier Kloosterzusters op 13 oktober 2019 Heilig. Aan de ceremonie nam, naast vertegenwoordigers van de Anglicaanse Kerk, ook Prins Charles namens het Britse Koningshuis deel.

Foto: publiek domein wiki

Geef een reactie op dit artikel