Hof in Straatsburg verbiedt uitzetting naar Iran

  -Straatsburg- Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft uitleveringen van asielzoekers aan Iran  verboden verklaard wanneer personen daar geseling wacht. Het Iraanse rechtssysteem veroordeelt bijvoorbeeld in het geval van bekering tot het Christendom of diefstal tot geseling, dergelijke zaken worden in Iran gezien als een ernstige overtreding.

Het verbod op foltering in het kader van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens werd door de rechters in Straatsburg duidelijk benadrukt afgelopen donderdag. Dit is een belangrijke uitspraak aangezien óók in Nederland door de IND nog steeds mensen worden teruggestuurd naar Iran met de mededeling dat het daar veilig zou zijn, dat is dus niet zo.

Er bestaat veel bewijsmateriaal van geseling wijdverspreid in Iran. De Iraanse autoriteiten geven zelf officieel op meerdere internetsites aan dat in 74 gevallen van wetsovertreding zweepslagen legitiem zijn als straf. Veel voorkomend is dat voor diefstal. In een officiële verklaring aan de Verenigde Naties noemde Teheran de lijfstraffen als een legitieme straf dat het Westen abusievelijk ‘degradeert’ als vernederend. Iran verwijst daarbij naar de islamitische wetgeving, de Sharia.

Het EHRM liet er echter geen twijfel over bestaan dat iedere vorm van geseling een schending is van de mensenrechten. Of Nederland zich zal houden aan de uitspraak valt te betwijfelen. In het verleden werden óók Afghanen teruggestuurd, terwijl er volop bewijzen van marteling waren na terugkomst van deze groep vluchtelingen in Afghanistan.

Bron: ADN/KNA Foto: PB-James de Mers

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*