Hoger beroep Kardinaal Pell begonnen UPDATE 6 juni

UPDATE 6 JUNI, LEES ONDER HET ARTIKEL

-Melbourne- In de Australische stad Melbourne is het hoger beroep in de zaak George Pell begonnen. De Kardinaal werd in december 2018 door een jury-rechtbank schuldig bevonden aan het feit dat hij, in 1996, als Aartsbisschop van Melbourne, een 13 jarige jongen sexueel zou hebben misbruikt en een andere jongen onzedelijk benaderd.

In maart van dit jaar werd der 77-jarige derhalve tot zes jaar cel veroordeeld. Pell is wereldwijd de rang-hoogste Katholieke geestelijke, die door een burgerlijke rechtbank wegens sexueel misbruik werd veroordeeld.

In tegenstelling tot het strafproces tegen Pell is het hoger beroep niet achter gesloten deuren, maar toegankelijk voor de media en wordt het op de website van de raadkamer live uitgezonden. De camera is op de drie rechters gericht, terwijl Pell alsook journalisten en toeschouwers in de zaal niet te zien zijn.

Pell maakte tijdens de zitting een rustige en vitale indruk, berichten gisteren rechtbankverslaggevers.
Pells advocaat, Bret Walker, droeg drie redenen voor het hoger beroep aan tijdens de zitting. Hoofdpunt is de beschuldiging, dat de voormalige financiële chef van het Vaticaan, slechts op grond van een uitspraak van een der slachtoffers schuldig gesproken werd. Deze beschuldigingsverklaring had plaats achter gesloten deuren en is alleen bekend bij een kleine groep deelnemers aan die rechtszaak.

Pell zelf heeft op advies van zijn advocaten in het strafproces geen verklaring afgelegd. In zijn pleidooi voor de rechtbank zei de advocaat, dat in het strafproces niet de exacte datum kon worden aangetoond waarop het misdrijf plaats zou hebben gehad.

Het hoger beroep wordt vandaag, donderdag, voortgezet en afgesloten. De rechters zullen volgens experts weken en misschien wel maanden nodig hebben, om tot een oordeel te komen. Als de raadkamer Pell, op de eerste ingebrachte reden voor het hoger beroep, in het gelijk stelt, zal Pell’s arrestatie worden opgeheven.

Als de rechtbank ook de tweede en derde reden voor het hoger beroep, waarin het om vormfouten gaat, accepteert, dan zal het hele proces over moeten worden gedaan. Zijn 78e verjaardag, aanstaande zaterdag, zal Pell in ieder geval in de gevangenis moeten vieren.

Update 6 juni

Het hoogste gerechtshof in Melbourne heeft het oordeel in hoger beroep rond Pell uitgesteld. Vandaag 6 juni werd na 2 dagen verhandelen geen uitspraak gedaan. Het kan nu weken zo niet maanden gaan duren tot er een oordeel wordt geveld. Tot die tijd blijft Pell in de gevangenis.

Bron: KNA/Channel6 Foto: wiki cc

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

%d bloggers liken dit: