Honderden protesteren tegen de nieuwe katholieke kerk in Indonesië

Politie vuurde traangas af nadat moslims probeerden kerk te bestormen

 

De Indonesische politie heeft vrijdag traangas gebruikt om extreme moslims te verjagen die protesteerden tegen de bouw van een katholieke kerk in een hoofdstad, Jakarta.

Honderden demonstranten van een groep genaamd Bekasi Muslim Friendship hielden een demonstratie  voor de Santa Clara-kerk in Kaliabang, een wijk in de stad Bekasi, na het vrijdaggebed.

Getuigen verklaarden dat de politie traangas had afgevuurd toen de demonstranten probeerden de kerk binnen te dringen, die sinds november in aanbouw is. Sommigen gooiden stenen en brandende flessen de kerk in.

De moslim-meerderheid in Indonesië erkent zes religies, maar militante islamitische groeperingen protesteren vaak tegen minderheden en politie komt vaak niet tussenbeide. Leden van minderheidsreligies worden niet echt erkend door de aanhoudende discriminatie van de staat.

Ismail Ibrahim, een geestelijke en organisator van het protest, zei dat de demonstranten niet zouden vertrekken voordat de autoriteiten de bouwvergunning van de kerk hadden ingetrokken.

De kerk in het noorden van Bekasi heeft in juni 2015 de bouwvergunning gekregen. Moslimextremisten claimen dat er valse identiteitskaarten zijn gebruikt om de vergunning te krijgen.

Een particuliere Aziatische mensenrechtencommissie is begonnen met het aanschrijven van de top 10 van Indonesische leiders, waaronder president Joko “Jokowi” Widodo.

Ongeveer 12.000 katholieken in de Bekasi-regio ontmoeten elkaar momenteel in winkelpuien of bedrijfsgebouwen die dienen als informele gebedshuizen.

Bron: 1010wins Foto: IFPA

Geef een reactie op dit artikel