Ierland rekent af met RK-kerk

-DUBLIN- Ooit was ierland een door-en-door katholiek land, er werd in de rest van Europa wel eens gesproken over het land dat op papier door het parlement geregeerd wordt, maar in werkelijkheid vanuit de Diocese.

Die tijden lijken definitief voorbij. Sinds 2000 na het bekend worden van de vele sex-schandalen, nam het aantal praktiserende katholieken in rap tempo af, explosief groeide zelfs de groep die sindsdien fel-anti-katholiek is of zich aansloten bij pinksterbewegingen.

Het verval begon in de steden, maar heeft zich als een olievlek uitgebreid naar het platteland. Drie jaar geleden bleek dat al zeer duidelijk toen er een zeer brede steun bij de Ierse bevolking was voor de erkenning van het homohuwelijk. Ierse atheïsten spraken na de uitslag over de Val van de katholieke Muur, die Ieren decennialang gevangen heeft gehouden (The Guardian). 

Afgelopen week vrijdag kreeg de kerk opnieuw een ‘dreun’ te verwerken. Bij het referendum voor uitbreiding van abortus kregen de initiatiefnemers, hoewel alle stemmen nog niet zijn geteld, een flinke meerderheid der Ieren achter zich, ondanks het felle verzet en de voorlichting vanuit de Ierse RK-kerk.

Donkere wolken boven Ierland

Mgr. Diarmuid Martin, de aartsbisschop van Dublin spreekt van sombere tijden. Nog slechts een fractie van de katholieken gaat ter kerke. Het grootste deel van de vroegere kerkbezoekers blijft nu op zondag thuis, noemt zich nog wel katholiek, maar laat de kerk voor wat zij is. Een groeiend deel van de jongeren die de kerk vaarwel  gezegd hebben, zoekt nu zijn heil bij de snel opkomende pinksterbewegingen en aziatische religieuze groeperingen. Opvallend is ook het hoge aantal ouderen, ooit trouwe kerkgangers, die het nu laten afweten. In het bijna altijd bewolkte Ierland zijn de wolken de laatste 10 jaar nog donkerder geworden.

Bron: BBC world/IBU/RCCI Foto: pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*