Italië: Rel na oproep priester: “Wie geen vluchtelingen helpt, mag ook geen kerststal zetten”

De Italiaanse priester Luca Favarin (47) is in vloedgolf van kritiek, zowel positief als negatief, terechtgekomen nadat hij op Facebook een oproep deed om dit jaar de kerststal niet op te zetten. “Wie geen vluchtelingen helpt, heeft ook niet het recht om een kerststal te zetten”, klonk zijn duidelijke uitleg.

Luca Favarin (47) heeft recht van spreken. De Pastoor is werkzaam in het Bisdom Padua – vlakbij Venetië – en werkt er met migranten. Hij zit onder meer achter het restaurantproject ‘Strada Facendo’, dat twee jaar geleden de deuren opende en asielzoekers een baan geeft.

“Zet dit jaar geen kerststal op”, schreef hij op zijn Facebookpagina. “Ik denk dat het een van de meest evangelische tekenen is. Doe het niet uit respect voor het evangelie en zijn waarden. Doe het niet uit respect voor de armen.”

Later herhaalde hij de oproep op de lokale Radio Padova en verduidelijkte hij die. “Een kerststal zetten is vandaag de dag hypocriet”, klonk het daar. “De kerststal is het symbool van een vluchteling die onderdak zoekt en krijgt in een stal. De beeldjes uitstallen en een kruisteken maken voor het kindje Jezus terwijl je in het echte leven exact het tegenovergestelde doet, vind ik verwerpelijk.” (lees hieronder verder)

Het duurde niet lang voordat een golf van kritiek over de Pastoor neerdaalde. “Dit is weer een neppriester die zichzelf in de kijker wil werken door op onze tradities te spuwen. Ik zet dit jaar wél mijn kerststal en zal Kerstmis vieren met trots”, klonk het in de reacties op de Facebookpost. En ook: “Schaam je!” Maar ook positieve reacties met steunbetuigingen.

De discussie drong inmiddels door in de landelijke politiek. “Handen af van het kindje Jezus en de kerststal”, twitterde de rechtse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de Legapartij, die een hard standpunt inneemt tegen vluchtelingen. Zijn partijgenoot en senator Andrea Ostellari liet zich ook niet onbetuigd: “De neiging om Christelijke symbolen neer te halen is zo oud als de Kerk zelf en de Kerk zal het allemaal overleven. Don Favarin mag doen wat hij wil. Ben ik hypocriet? Misschien, maar Jezus is ook voor mij op de wereld gekomen. En ik zet mijn kerststal, zoals elk jaar, samen met mijn kinderen en mijn vrouw.”  Een rel rond Kerstmis en de tradities die het Katholieke feest meebrengt, is heel normaal in Italië. Vorige week nog startte een schoolmeisje uit Venetië een petitie omdat haar leraar had besloten om de naam Jezus weg te laten uit een kerstliedje, om niet-Katholieke kinderen niet voor het hoofd te stoten. Het meisje haalde haar gelijk.

En op een andere school in Venetië kreeg de directeur de wind van voren van de minister van onderwijs nadat hij besloten had dat er geen Kerststal zou worden opgesteld. Onderwijsminister Marco Bussetti riep hem tot de orde en eiste daarop dat het toch zou gebeuren.

Bron: EWTN Foto: Pixabay

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*