Kardinaal GEORGE PELL (76) toch gedagvaard

Kardinaal George Pell, 76, een van de hoogste geestelijken in de katholieke kerk, moet  voor beschuldigingen van seksueel misbruik zich toch verantwoorden.

Als hoofd financiën was de vertrouweling van paus Franciscus tot vorig jaar de onofficiële nummer drie van het Vaticaan. Lange tijd is hij ervan beschuldigd, tijdens zijn werk als jonge priester en later als aartsbisschop in zijn geboorteland Australië, jongens te hebben misbruikt. Kardinaal Pell verwierp dit altijd, maar liet zich wel ontslaan van zijn verplichtingen gedurende de onderzoeken.

Een Australische rechtbank oordeelde dinsdag in Melbourne om hem te dagvaarden en te verhoren gezien de ernstige beschuldigingen. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Pell ooit terug zal keren naar zijn functie in het Vaticaan.

Pell is de hoogste katholieke geestelijke die terechtstaat voor beschuldigingen van sexueel misbruik. De kardinaal zou decennia geleden zich schuldig gemaakt hebben aan seksueel misbruik. Hij verwerpt de beschuldigingen en pleit niet schuldig in de rechtszaal.

Pell zal zich moeten verantwoorden voor meerdere beschuldigingen. Aanvankelijk had rechter Belinda Wallington gesproken over één beschuldiging. Later zei ze dat er voldoende bewijs was om de hoogste adviseur van paus Franciscus te vervolgen in ‘meerdere’ aanklachten.

De vermeende gevallen van misbruik zijn deels al enkele decennia terug. Enkele van de ernstigste beschuldigingen werden tenietgedaan door tegenstrijdige of ontbrekende bewijzen. Waaronder een vermeende overtreding in een filmtheater in Ballarat in de Victoriaanse staat van Victoria in de jaren 1970.

Rechter Wallington zei dat  de rechtbank ‘tevreden’ was dat er voldoende bewijs was om Pell voor de rechter te brengen. Op woensdag is er weer een hoorzitting, waar dan ook een datum gepland zal worden voor de start van het proces.

Niemand staat boven de wet

Advocaat Lisa Flynn, die honderden slachtoffers van mishandeling in Australië heeft bijgestaan, zei dinsdag dat de uitspraak van het hof aantoont dat niemand boven de wet staat. Flynn zei: “Dit is een veelbelovende stap voorwaarts voor de slachtoffers van misbruik.”

De katholieke kerk wordt al jarenlang achtervolgt door talloze gevallen, wereldwijd, van sexueel misbruik. In Australië is in 2012 na vele jaren van grote druk, een commissie ingesteld die beschuldigingen van jarenlang misbruik in kerken, weeshuizen, scholen en jeugdfaciliteiten moet onderzoeken. De uitkomsten zijn zeer schokkend, met name de behandeling van kinderen in weeshuizen en jeugdgevangenissen tart elke beschrijving.

Bron: ABC/Foto Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*