Kardinaal Marx: Stille week moet ‘lesweek’ voor de Kerk zijn

 -München- Morgen is het Palmzondag en begint de Stille Week en deze week moet, als het aan de Duitse Kardinaal Reinhard Marx ligt “juist in deze tijden van grote veranderingen en crisis een lesweek voor de Kerk ” zijn. “De grootste historische gebeurtenis aller tijden krijgt deze week weer alle aandacht: de laatste dagen van Jezus van Nazareth.

Zonder twijfel: “Dit gebeuren heeft de ganse wereld veranderd en drukt haar stempel tot op de dag van vandaag, ondanks de fouten in de Kerk”. Daaraan wil de Aartsbisschop van München en Freising in zijn preek op Palmzondag (14 April) in de Liebfrauendom van München memoreren.

De geschiedenis van Jezus wordt volgens Marx niet jaar-in-jaar-uit eenvoudig vertelt. Nee, de mensen zijn uitgenodigd het te beleven en steeds weer opnieuw te ervaren, wat Christen zijn betekent. “Kerk kunnen wij alleen maar zijn en vernieuwen, als wij met Christus gaan en bij hem blijven.” De Kerk mag de mensen niet door veroordelingen van bovenaf ontmoeten, maar moet de mensen uitnodigen om bij Jezus te zijn en hem te ontmoeten. Alleen met die houding kan de nieuwe weg, welke de Kerk in Duitsland wil gaan, tot Zegen zijn en waarlijk een nieuwe start maken, daarvan is de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie overtuigt.

Op Palmzondag gedenken Christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem. Met deze zondag voor Pasen
begint de Goede Week in de ganse wereld, of zoals men in de Duitstalige landen zegt, de Karwoche, deze naam uit het oud-hoogduits is terug te voeren op het woord “kara” , dat betekent zorg, lijden, verdriet.
Dus brengt U Uw Paasvacantie in het Duitse door en ziet U het woord Karwoche of Karfreitag, het heeft niets met een kar te maken, doe er Uw voordeel mee.

Bron: KNA Foto: PB-Congerdesign

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*