Kerken en paleizen steeds groener

De wens van de Zweedse koning, Carl Gustaf, komt uit: hij krijgt zonnepanelen op het dak van zijn paleis. Deze groene gasten gingen Gustaf voor:

  • Koning Harald

  • Bij koning Harald van Noorwegen verscheen vorig jaar een ideeën (spaar)lampje boven zijn hoofd: hij besloot zijn paleis in Oslo milieuvriendelijker te maken. Het dak van de noordelijke vleugel van het paleis werd bedekt met zonnepanelen. Die panelen zijn een test om te kijken of het paleis in de toekomst helemaal op zonne-energie kan draaien.

Paus Franciscus

Op het dak van de audiëntiezaal van de paus in Rome liggen 2000 zonnepanelen. De paus kan zijn gasten dus welkom heten in een duurzaam gebouw. De vorige paus, Benedictus XVI, vond duurzaamheid erg belangrijk. Hij had zelfs de bijnaam ‘de Groene Paus’. Ook de huidige paus, Franciscus de eerste, is erg blij met de zonnepanelen.

Queen Elizabeth

The Queen, oftewel Elizabeth ll van het Verenigd Koninkrijk, was in het begin van haar carrière niet zo bezig met duurzaamheid. Maar de afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in duurzame energie en dat blijft niet alleen bij denken: de koningin liet alle lampen in het paleis vervangen door spaarlampen, de keuken van het paleis serveert zoveel mogelijk groente uit eigen moestuin (bemest met poep uit eigen stal!) en het buitenkasteel van de koninklijke familie heeft zelfs een eigen mini hydro-electrische energiecentrale.

Prins Hassan bin Talal

Misschien wel een van de belangrijkste onder de groene grote namen is prins Hassan bin Talal, de broer van de vorige koning van Jordanië. Hij kreeg veel onderscheidingen voor zijn inzet voor het milieu en wordt door de Verenigde Staten ‘Kampioen voor de Aarde’ genoemd omdat hij veel doet om fossiele brandstoffen (aardolie, aardgas) af te schaffen. Ook is Hassan al sinds 1967 bezig met enorme zonneprojecten in Noord-Afrika.

Bron: Inhabitat Foto: OPK

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*