Managuas Hulpbisschop ‘logeert’ voorlopig even bij de Paus

-Managua/Vaticaanstad- De Nicaraguaanse Hulpbisschop Silvio Baez komt op uitdrukkelijke wens van de Paus een tijdje logeren in Rome. Dat deelde Managuas Aartsbisschop, Kardinaal Leopoldo Brenes, mee op een persconferentie.

De Paus heeft Baez daartoe opgeroepen toen hij onlangs voor een privé-audiëntie in het Vaticaan was. Dit verzoek, wordt nu “in de Geest van gehoorzaamheid” opgevolgd. Over de duur van het verblijf te Rome zijn geen bijzonderheden meegedeeld. De Kardinaal deelde wel mee dat het hier niet om een ‘permanente’ oplossing gaat.

Baez, behoort tot de felste critici van de Sandinistische regering van President Daniel Ortega. Hij zei dat de beslissing van de Paus zijn “Hart heeft laten huilen”. Het besluit betekent, dat hij niet langer “fysiek” bij zijn geliefde volk blijven kan. Hij heeft Paus Franciscus niet gevraagd om Nicaragua te mogen verlaten. Maar hij respecteert de veiligheidsmaatregel van de Heilige Vader wel.

Baez deelde mee dat hij in het afgelopen jaar door de Amerikaanse ambassade werd gewaarschuwd, dat er zeer serieuze plannen voor een aanslag op hem waren. Tijdens dat gesprek zijn hem tijdstip, plaats en mogelijke daders genoemd.

Nicaragua beleeft sinds April 2018 een grote landelijke crisis met dagelijkse protesten tegen de regering van President Daniel Ortega. Sinds het begin van de onlusten kwamen rond 500 mensen om het leven, duizenden raakten gewond.

De Katholieke Kerk in Nicaragua uit regelmatig kritiek op de schending van mensenrechten door de regering. Hulpbisschop Baez behoort tot de woordvoerders van de oppositie. Tijdens demonstraties gaf hij in zijn Kerk onderdak aan bedreigde en vervolgde studenten. Bij een treffen met regeringsgezinde knokploegen werd hij zelfs een keer in elkaar geslagen. Via sociale media informeerde hij steeds weer aan de buitenwereld over de wantoestanden. Op Twitter volgen hem inmiddels 140.000 mensen.

Bron: KNA Foto: wikimedia commons

Geef een reactie op dit artikel