Na Polen nu óók in Italië winkels op zondag DICHT !

De nieuwe Italiaanse regering gaat nog dit jaar een verbod op winkelen op zondag invoeren. De regering treft daarmee vooral grote commerciële winkelcentra en wil zo de zondagsrust in ere herstellen, aldus vice-premier Luigi Di Maio.

De Italianen draaien daarmee een wet terug die door de regering Monti in 2012 werd goedgekeurd in een wanhoopspoging de economie aan te zwengelen. Vakbonden en de RK kerk hadden zware kritiek op de hervorming.

Na Polen… Italië

Volgens Di Maio vernietigt de liberalisering de Italiaanse familie. Openingsuren moeten daarom opnieuw worden beperkt, zei hij zondag tegen journalisten. De regering van premier Conte volgt daarmee de conservatieve regering in Polen, die eerder dit jaar eenzelfde wet doorvoerde geheel in lijn met de katholieke traditie. In Polen zal het aantal winkelzondagen in een eerste fase (2018) worden gereduceerd tot 2 per maand, daarna 1 per maand (2019). Maar tegen 2020 moeten alle winkels op zondag definitief dicht. Beide landen gaan met hun initiatief in tegen de liberalisering van de winkelzondagen in gans Europa. Kleine ondernemers proberen al langer de zondagse opening teruggedraaid te krijgen. Zij kunnen naar eigen zeggen niet concurreren met de grote ketens en winkelcentra.

Maatregel kost 40.000 arbeidsplaatsen ?

Volgens de Corriere della Sera dreigen door de maatregel 40.000 banen verloren te gaan. Deskundigen betwijfelen dat ten zeerste omdat in Italië veel winkels tot 21.00 uur op zaterdag open zijn.

De invoering van het zondagse winkelverbod zal kunnen rekenen op steun bij een zeer groot gedeelte van de kiezers, dat in winkelzondagen de vloek van het kapitalisme ziet.

Bron: ADN Foto: Pixabay

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*