Nicaragua bereid tot dialoog met betogers onder toezicht van kerk

In Nicaragua zegt de regering bereid te zijn om in een dialoog te treden met de betogers die al wekenlang protesteren tegen president Daniel Ortega. De gesprekken zouden onder auspiciën van de katholieke kerk verlopen. Dat heeft Ortaga’s vrouw en vicepresident Rosario Murillo donderdag gezegd. Of de oppositie de uitnodiging zal aanvaarden, is nog niet duidelijk.

De protesten in Nicaragua braken op 18 april uit in verschillende steden. De betogers kantten zich tegen een geplande hervorming van de pensioenen en de sociale zekerheid. De door studenten geleide acties ontaardden echter al snel in geweld tussen de politie en actievoerders, waarbij volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 60 mensen omkwamen. Het ging om de gewelddadigste protesten sinds Ortega elf jaar geleden president werd.

Uiteindelijk kondigde de president aan dat hij de omstreden hervormingen zou intrekken en in dialoog wilde gaan met zijn tegenstanders. Sindsdien verlopen de aanhoudende protesten – die ondertussen geëvolueerd zijn tot betogingen voor het aftreden van Ortega en tegen de harde repressie – vreedzaam.

Bron: 1010wins Foto: pixabay

Geef een reactie op dit artikel