Niet alle Chileense Bisschoppen traden terug

-ROME- Volgens een rapport hebben niet alle 31 Chileense plaatselijke bisschoppen paus Franciscus hun ontslag aangeboden. Deze verklaring is door Vaticaanse journalist Sandro Magister woensdag in zijn blog geplaatst. Als gevolg hiervan hebben slechts 29 van de bisschoppen die onlangs naar Rome zijn gereisd een dergelijke brief geschreven.

In een gezamenlijke verklaring na de ontmoeting met de paus om het schandaal rond misbruik in de kerk van Chili aan te pakken, hadden de bisschoppen geschreven: “dat wij allemaal die hier in Rome zijn ons ambt schriftelijk in handen van de Heilige Vader hebben gegeven opdat hij kan beslissen over de toekomst van ieder van ons “. Franciscus kan nu – naar believen en vanaf nu – het ontslag van een bisschop aanvaarden of afwijzen. Dit is een “gebaar van collegialiteit en solidariteit”. De paus zelf had eerder in een vertrouwelijk document de personele gevolgen van de misbruikcrisis aangekondigd.

Volgens Magister weigerde de leger-bisschop en de voorzitter van de bisschoppenconferentie, Santiago Silva, een dergelijke brief te schrijven. Ook Luigi Infanti della Mora, apostolisch vicaris van Aysen. Van de drie emeriti  die meegereisd zijn, schreef alleen bisschop Juan Luis Ysern een dergelijke brief uit solidariteit met zijn broeders. Kardinaal Francisco Javier Errazuriz Ossa, vertrouweling van de paus en lid van de kardinale raad, die aanvankelijk niet naar Rome wilde komen, heeft ook niet zo’n brief geschreven.\

Ondertussen wordt de Chileense kerk opgeschrikt door een nieuwe misbruikzaak. De krant La Tercera meldde afgelopen dinsdag  dat volgens een rapport van TV-omroep Channel 13 de officier van justitie was begonnen met een onderzoek naar een groep katholieke geestelijken in het bisdom Rancagua. Volgens de informatie wordt de priesterbroederschap, genaamd “La Familia” die bestaat uit 17 geestelijken, beschuldigd van seksueel misbruik van adolescenten. In de reportage werden onder andere naaktfoto’s van een priester gepubliceerd, die via online chats aan jongeren zijn verstuurd. De lokale krant “El Rancagüino” merkte op dat het bisdom de ergste crisis in zijn geschiedenis doormaakt.

Bron: Magister/Channel 13/EWTN Foto: MB archief

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*