Niki Lauda (70) dood: “Coureurs komen in de hel”

Leestijd: 3 minuten

Formule-1-Legende Lauda is dood “Coureurs komen in de Hel” Lauda: “Ik zal de meest kritische Katholiek ooit zijn.

Lauda ‘zweefde 10 dagen lang tussen hoop en vrees’

  -WENEN- Niki Lauda was een man die van duidelijkheid hield. ‘Zoete koekjes’ werden in huize Lauda, de Oostenrijkse Formule-1-legende, niet gebakken. Drie keer werd hij tot wereldkampioen in de Formule-1 racerij gekroond. Een vlammenzee in 1976 overleefde hij ternauwernood. Nu is Lauda gestorven.

Opgeven kwam in het woordenboek van Niki Lauda niet voor. Ondanks de zware brandwonden en een beschadigde long doorstond de Formule-1-legende op 1 augustus 1976 als door een wonder een horrorongeval op de Nürburgring. Met zijn Ferrari knalde Lauda met 200 km per uur tegen een vangrail, de wagen ging in vlammen op. Na 55 seconden werd Nikolaus Andreas Lauda uit het wrak gehaald. “Aan het ongeval heb ik geen herinneringen. De knal was zo hard, dat mijn valhelm van mijn hoofd gerukt werd”, zo Lauda. In het ziekenhuis ontving de wereldkampioen destijds van een Priester de Sacramenten der stervenden. “Ik wilde echter niet sterven, ik wilde verder leven”, benadrukte Lauda 40 jaar na de vlammeninferno op de Nordschleife.

Door het ongeval voor het leven getekend, vecht de Oostenrijker zich terug in het leven – en zelfs weer in de Formule-1-Auto. Lauda gaf zich niet gewonnen, de strijdbare man met de rode pet liet zich er niet onder krijgen. Nu is Lauda gisteren, maandagmiddag in de leeftijd van 70 jaar en omgeven door zijn familie gestorven.

In een interview met de Duitse krant “Zeit”, 2014, zei Lauda: ” Ik geloof niet dat coureurs in de Hemel komen, daarvoor is hun gedrag te slecht. Zij komen in de hel.” In hetzelfde interview sprak hij ook over zijn geloof, zijn terugkeer in de Rooms Katholieke Kerk en dat hij van plan was, ooit op een dag in de hel tegen de duivel te racen.

Zijn  toenmalige vrouw Marlene zei destijds, dat de artsen er mee rekenden dat hij de nacht niet zou overleven. Zij zaten er naast – Lauda vocht als een leeuw. Slechts 42 dagen later zat hij in Monza al weer in een racewagen en werd vierde. Op 26 mei 1991 overkwam hem weer een drama. In Thailand stortte een vliegtuig van zijn vliegtuigmaatschappij Lauda-air neer. Alle 223 inzittenden van de “Mozart” kwamen om het leven. Voor Lauda was dat, naar eigen zeggen, het ergste dat hem in zijn leven was overkomen. De oorzaak van de ramp was een technische fout.

In 2013 verfilmde Hollywood-regisseur Ron Howard de rivaliteit uit de 70er jaren tussen Lauda en de Engelsman James Hunt. De film “Rush” is het document van een verloren gewaande tijd.

De voormalige Oostenrijkse Formule-1-wereldkampioen Niki Lauda trad tijdens zijn carriere uit de Rooms Katholieke Kerk, niet vanwege het geloof maar vanwege de ‘centen’.  “Ik ben jaren geleden uitgetreden. De reden was de manier, hoe zij (de Kerk) bij mij als coureur de Kerkbelasting wilden innen. Zij hebben mij destijds een ongefundeerd astronomisch bedrag als aanslag toegezonden. Dat is lang geleden en vergeten. Nu begint bij mij een nieuw tijdperk”, aldus Lauda. Aanleiding was de geboorte van zijn tweelingen en die moesten gedoopt worden.

Lauda: “Ik zal de meest kritische Katholiek ooit zijn.”

“Ik kon ook dopen zonder opnieuw in te treden. Maar ik ben een zwart-wit denker. Daarom heb ik destijds een gesprek gevoerd met de Pastoor van onze Parochie, Dr. Christian Spalek. Hij is niet alleen Priester maar ook een bekend theoloog. Dat gesprek deed mij goed. Hij heeft zich voor mij ingezet. Ik wilde weer toetreden tot de Katholieke Kerk en zo geschiedde. Maar ik zal de meest kritische Katholiek ooit zijn”, aldus Lauda. In de Kerk moet  “snel een modern denken worden ingevoerd”.

Ook kraakte de Ex-Formule-1-wereldkampioen nog een harde noot inzake de toenmalige Paus Benedictus : “De Paus is wereldvreemd, vastgeroest in het verleden. Hij reist naar Afrika, waar kinderen verhongeren, en verbiedt condooms, terwijl er miljoenen mensen aan aids sterven. Ook met het sexueel misbruik kan ik moeilijk leven. Mijn kritiek is hard. Ik hoop dat er spoedig een modernere kijk op de wereld komt in de Kerk van Rome.”

Bron: ADN/KNA Foto: wiki cc/waerfelu