Nobelprijswinnaar Toni Morrison overleden

De schrijfster heeft zich op twaalfjarige leeftijd Rooms-Katholiek laten dopen en haar roepnaam van Chloe in Toni gewijzigd.

-New York- (KNA) De winnares van de Nobelprijs voor de literatuur, Toni Morrison, is dood. De VS-Amerikaanse schrijfster stierf maandag in de leeftijd van 88 jaar, aldus 1010-WINS newsradio.

Morrison behoort met romans als: “Salomons Lied”, “Mensenkind” en “Jazz” tot de belangrijkste vertegen-woordigers van de Afro-Amerikaanse literatuur. Naast de Nobelprijs ontving zij  de prestigieuze Pulitzer-Prijs.

Na een studie Engelse taal- en letterkunde begin jaren 1950 in Washington, D.C., gaf zij les in Engelse literatuur. In de 60er jaren werkte zij voor een uitgeverij, alvorens voor zich zelf te beginnen met het schrijven van boeken. Tot 2006 was Morrison hoogleraar aan de Universiteit van Princeton.

In haar romans hekelt zij het racisme in haar land. De schrijfster heeft zich op twaalfjarige leeftijd Katholiek laten dopen en haar roepnaam van Chloe in Toni gewijzigd.

De Nobelprijs voor de literatuur kreeg zij in 1993 als eerste Afro-Amerikaanse überhaupt. Zij was nauw bevriend met de vroegere VS-President Barack Obama. Voor zijn opvolger Donald Trump had zij geen goed woord over. Zij vreesde, met het oog op racisme, met “deze zogenaamde President weer een stap terug in de tijd te gaan”, aldus Morrison in een interview met de “Süddeutsche Zeitung” twee jaar geleden.

In de laatste jaren kampte zij steeds meer met gezondheidsproblemen. Ook zorgde de dood van een van haar beide zoons in 2010 voor een traumatische ervaring, waar zij maar niet overheen kwam.

Foto: wiki commons


Geef een reactie op dit artikel