Opnieuw sterft kind in gevangenschap in VS

“Onze detentiecentra zijn niet gebouwd voor kinderen”

 Een achtjarig jongetje uit Guatemala is op kerstdag gestorven terwijl hij in gevangenschap zat in de Verenigde Staten, vlakbij de grens met Mexico. Dat heeft het Amerikaanse Agentschap voor Douane en Grensbewaking bevestigd. Eerder deze maand overleed ook al een meisje van zeven jaar dat vanuit Guatemala onderweg was naar de VS, enkele uren nadat ze opgepakt werd door de Amerikaanse grenspolitie.

“De officiële oorzaak van de dood van het kind is niet bekend”, aldus het Agentschap. Er komt een onderzoek en de regering van Guatemala is op de hoogte gesteld.

De jongen werd dinsdag behandeld in een ziekenhuis en mocht daarna beschikken. De artsen stelden vast dat de knaap griep en koorts had. Hij kreeg een antibioticum en een pijnstiller voorgeschreven. Na anderhalf uur observatie droegen ze hem weer over aan de grenspolitie. Zijn toestand ging echter achteruit en hij werd opnieuw naar de dokter gestuurd. De jongen overleed kort na middernacht. Zijn identiteit, en die van zijn vader, zijn nog niet bekend.

Niet gebouwd voor kinderen

Kevin McAleenan, hoofd van het Amerikaanse Agentschap voor Douane en Grensbewaking, riep op tot “een andere aanpak”, aangezien de detentiecentra aan de Amerikaanse grenzen decennia geleden voor alleenstaande mannen werden gebouwd, en niet voor kinderen en minderjarigen.

“Onze stations zijn niet gebouwd voor de groep die vandaag oversteekt”, zei hij in een interview met zender CBS. “We hebben een andere aanpak nodig. We hebben hulp nodig van het congres, we moeten medische zorg en geestelijke gezondheidszorg voor kinderen in onze faciliteiten in onze begroting opnemen”, zei McAleenan, die de dood van het jongetje “verschrikkelijk” noemde.

Het Amerikaanse Agentschap voor Douane en Grensbewaking heeft nu maatregelen aangekondigd, zo meldt CNN. Zo worden extra medische controles ingevoerd voor opgepakte vluchtelingenkinderen, vooral die onder de tien jaar. Daarnaast zal samengewerkt worden met ngo’s voor een betere huisvesting.

Het meisje dat eerder deze maand omkwam, was samen met haar papa naar de VS gereisd. Jakelin (7) maakte deel uit van een groep die bestond uit zowat 160 migranten. Ze maakte hoge koorts en stierf in het ziekenhuis. Kort voor Kerstmis werd haar lichaam overgebracht naar haar dorp in Guatemala. Ze werd begraven op eerste kerstdag.

Bron: ADN Foto: CNN-screenshot

One Comment

  1. edwin vissers

    Elke dag maakt Nederland kinderen dood in de moederbuik ,de veiligste plaats op aarde ,een moeder instinct is het sterkste op aarde ,nu zijn vrouwen satanische heksen geworden ,totaal gehersenspoeld door de politiek en media .

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*