Orthodoxe kerk blij met Putins herverkiezing

De Russisch-orthodoxe Patriarch Cyril I heeft de herverkiezing van president Vladimir Poetin verwelkomd. “Uw overtuigende overwinning in de open en eerlijke verkiezingen en de hoge opkomst toont de eenheid van de Russen, die tot verschillende nationaliteiten en religies behoren, evenals sociale en leeftijdsgroepen en zelfs verschillende politieke opvattingen hebben”, benadrukte het hoofd van de kerk vandaag in zijn felicitatiebrief aan het hoofd van het Kremlin.

Cyril I prijst Poetin’s “visie op de toekomst voor Rusland: een vreedzame, waarlijk soevereine staat” die de rechten en vrijheden van mensen waarborgt en morele en culturele waarden bevordert. Tegelijkertijd wenst hij dat het 65-jarige staatshoofd gezondheid en kracht heeft om “de plannen uit te voeren die zo sterk worden ondersteund door onze mensen”. “Namens de Russisch-orthodoxe kerk: vele en goede jaren!”, Eindigt de brief.

Poetin won de verkiezing op zondag met 76,6 procent van de stemmen, zoals de verkiezingscommissie meldde na het tellen van bijna alle stemmen. Dat is het beste verkiezingsresultaat van zijn carrière. De opkomst bedroeg 67,5 procent. De orthodoxe kerk heeft het beleid van Poetin de afgelopen jaren vaak geprezen.

De ongeveer 145.000 verkiezingswaarnemers uit Rusland en het buitenland – waaronder talrijke NGO’s – rapporteerden meer dan 1800 onregelmatigheden. Deze omvatten dubbele-stemmen, het hinderen van verkiezingswaarnemers bij de uitvoering hunner werkzaamheden, stembussen die uit het zicht van observatiecamera’s zijn geplaatst en last-minute wijzigingen in kiezersregistratie. Bovendien was de enige uitdager die gevaarlijk kon zijn voor het staatshoofd, anti-corruptieactivist Alexei Navalny, eerder uitgesloten van de verkiezing.

Bron AP/Mospat Foto: wikipedia

Geef een reactie op dit artikel