Patriarch Moskou breekt met Griekse Kerkleiding

Leestijd: 2 minuten -Moskou- (KNA) De strijd om de Oekraïne splijt de Orthodoxe Kerk verder. De Russisch-Orthodoxe Patriarch Kyrill I verwijderde afgelopen zondag de naam van het hoofd van de Grieks-Orthodoxe Kerk, Metropoliet Hieronymos, uit zijn Liturgie in Moskou.

Gelijktijdig beëindigde hij volgens het Russische persbureau Interfax de Eucharistische-gemeenschap met de Bisschop en verbood Pelgrimsreizen naar de Diocese in Athene.

Met de sancties reageert Kyrill I op de erkenning van de nieuwe zelfstandige Orthodoxe Kerk van de Oekraïne door Hieronymos. De brief van de Griekse Metropoliet aan de Metropoliet Epiphanius, het hoofd van de Oekraïnse Kerk, werd afgelopen dinsdag in Kiev gepubliceerd. De hoogste raad van de Russisch-Orthodoxe Kerk had medio oktober besloten, om de Eucharistische gemeenschap op te heffen. Anders dan bij de breuk van de Russisch-Orthodoxe Kerk met het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel in 2018 gelden de sancties alleen voor Hieronymos en zijn Diocese, niet voor heel zijn Kerk.

De Russisch-Orthodoxe Kerk ziet in het zuidelijke buurland de onder haar vallende Oekraïns-Orthodoxe Kerk bedreigt. De met deze concurrerende en in december 2018 gestichte, zelfstandige (autokephale) Kerk in de Oekraïne brandmerkt zij als “schismatisch”. Het Moskouse Patriarchaat verwijt Hieronymos en de Oecumeense Patriarch Bartholomaios I, de Orthodoxe eenheid door hun Kerkgemeenschap met een “niet canonieke Oekraïnse schismatische groep” te vernielen. Kyrill I wilde zich daar zelf (nog) niet over uitlaten.

De hoofden van alle Orthodoxe Kerken herinneren in hun vieringen traditioneel aan alle overige 14 hoofden van Kerken. Het wegstrepen van een naam uit de Liturgie geldt als zeer zware straf. De nieuwe Oekraïnse Kerk is binnen de Wereld-Orthodoxie geïsoleerd. Alleen het Oecumenische Patriarchaat van Constantinopel en de Grieks-Orthodoxe Kerk erkennen haar aan, de overige Orthodoxe regionale Kerken daarentegen niet. Reden voor de oprichting van de Oekraïnse Kerk is het conflict tussen Kiev en Moskou om het Oekraïnsche schiereiland de Krim en Oost-Oekraïne.

Foto: Pixabay