Patriarch: Smartphones maken de weg vrij voor de antichrist

 De Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill I waarschuwt voor buitensporig gebruik van apparaten met internettoegang, zoals mobiele telefoons, tablets en slimme horloges. Op de Russische staatstelevisie zei Cyril dat ze een manier zijn om ‘globale controle over de mensheid te verkrijgen’. Elke keer dat je het apparaat gebruikt, met de locatieservice aan of uit, kan iemand precies uitvinden waar je bent, welke interesses je hebt en waar je bang voor bent, zei de patriarch maandag op het station Rossiya 1.

“De Antichrist is de persoon die aan de top van het wereldwijde web staat en de hele mensheid beheerst”, zei Kyrill. Binnenkort, als ze (nog) niet bestaan, kunnen technologieën ontstaan die toegang en gebruik van al deze informatie mogelijk maken. “Kun je je voorstellen welke kracht zal worden geconcentreerd in de handen van degenen die weten wat er gaande is in de wereld?” Vraagt Kyrill zich af. “Deze controle vanaf één plek geeft de komst van de Antichrist aan.”

Cyril benadrukte dat zijn kerk niet tegen ‘technologische vooruitgang’ is, maar tegen ‘de ontwikkeling van een systeem dat de identiteit van een persoon beheerst’. Mensen moeten oppassen dat ze niet “in de slavernij vallen van wat zij nu nog zelf in de hand hebben”, zei hij, evenals web-apparaten, alcohol en drugs.

Ondanks de waarschuwing van de Patriarch tracht de Russisch-orthodoxe kerk, volgens de Britse krant Telegraph, jonge gelovigen via internet te bereiken. Tijdens een persconferentie in oktober 2018 kondigden kerkfunctionarissen aan dat ze een raad voor jeugdzaken zouden oprichten met een sterke digitale aanwezigheid.

Op het sociale netwerk Twitter zorgde de verklaring van de Patriarch voor hilariteit, schrijft de “Telegraph”. Eén gebruiker had gevraagd of de Antichrist het luxe horloge van de patriarch niet zou tegenkomen. In 2012 publiceerde de website van de Russisch-orthodoxe kerk een gemanipuleerde foto van Kyrill die een Zwitsers uurwerk met een waarde van meer dan 20.000 euro om zijn hand draagt, deze was amateuristisch weg-gefotoshopt, maar zo slecht dat het horloge nog steeds op de gepolijste tafel werd weerspiegeld.

Bron: ADN Foto: Wikimedia

Geef een reactie op dit artikel