Paus maakt einde aan 700-jaar oud privilege

Leestijd: 2 minuten -VATICAAN- (Teleischia-tv) Twee parochies op het Italiaanse eiland Ischia hebben in hun ‘strijd’ om een traditioneel medezeggenschapsrecht bij de benoeming van een nieuwe Pastoor verloren.

Volgens de Italiaanse regionale omroep Teleischia hief Paus Franciscus een privilege uit de middeleeuwen op, waarbij de gemeenteraden van Forio en Casamicciola werd toegestaan, voor de benoeming van een nieuwe Pastoor, een lijst met drie kandidaten voor te leggen aan de Bisschop.

De Bisschop van Ischias, Pietro Lagnese, had in april van dit jaar het 700 jaar oude Patronaatsrecht van de gemeentes, per decreet, voor niet langer geldig verklaard. Voordien hadden zich ook al de Priesters van het Bisdom, onder verwijzing naar het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965), met grote meerderheid tegen het privilege uitgesproken. De beide gemeentebesturen namen daar geen genoegen mee en namen een advocaat in de arm en protesteerden, daarop kwam de zaak op tafel bij de Congregatie voor de Geloofsleer, die er op hun beurt ook niet uitkwamen en de zaak in handen van de Paus zelve gaven; die had niet veel tijd nodig en verklaarde het decreet van Bisschop Lagnese voor bindend.

“Geen beroepsmogelijkheid meer mogelijk”

Tegen de beslissing van de Heilige Vader is geen beroep bij een hogere instantie meer mogelijk, “met uitzondering van de Almachtige”, zo omroep Teleischia. Volgens de regionale omroep was de verhouding tussen de gemeente Casamicciola en haar geestelijk Herder Lagnese al voor dit conflict behoorlijk troebel.

In de Katholieke Kerk is de Pastoor de voorzitter van een Parochie en voor de Missen, Pastorale zorg en dagelijkse gang van zaken verantwoordelijk. In de regel wordt een gewijd Priester alleen door een Diocesane Bisschop tot Pastoor benoemd.

Foto: Pixabay