Spanje: Politie voorkomt aanslag op Processie

-Sevilla/Rabat-  In Spanje werd, naar nu bekend is gemaakt, een radicaal-islamitische aanslag op een Processie tijdens de “Semana Santa” voorkomen. De Spaanse politie deelt mee dat de, sinds 2016, in het Zuid-Spaanse Sevilla woonachtige Marokkaan Zouhair el Bouhdidi in zijn vaderland is gearresteerd.

De autoriteiten gaan er van uit, dat deze Jihadist tijdens een van de talrijke Paasprocessies in de Andalusische hoofdstad, een zelfmoordactie wilde uitvoeren. Aan de Processies tijdens de Goede Week nemen jaarlijks vele tienduizenden gelovigen en toeristen deel.

Speciale eenheden van de Spaanse en Marokkaanse politie, alsook de geheime diensten van beide landen, waren de 23-jarige Jihadist al weken op het spoor.

In eerste instantie gingen de autoriteiten er van uit dat el Bouhdidi een zelfmoordaanslag zou voorbereiden voor de Spaanse Parlamentsverkiezingen op 28 April. Toen er echter steeds meer aanwijzingen binnenkwamen dat de verdachte de aanslag wellicht tijdens de wereldberoemde Processies in Sevilla wilde uitvoeren, sloegen de veiligheidsdiensten razendsnel in een gezamelijke operatie toe.

Spanje verhoogde al een week geleden het terreur-alarm, nadat de zogenaamde ‘Islamitische Staat’ (IS), begin April in video-boodschappen op internet tot aanslagen tijdens de Goede Week in Spanje op had geroepen. IS propageert al sinds jaren de ‘bevrijding’ en ‘heroverovering’ van Spanje op de ‘ongelovigen’. Delen van Spanje stonden van 711 tot 1492 onder de naam al-Andalus onder islamitische heerschappij.

Meerdere keren werd Spanje al getroffen door radicaal-islamitische aanslagen. Op 17 Augustus 2017 reed een terrorist in Barcelona met een vrachtwagen in op een mensenmassa op de Boulevard La Rambla. 14 mensen kwamen om het leven, 118 mensen raakten zwaar gewond. Op 11 Maart 2004 lieten islamistische terroristen drie dagen voor de toenmalige Parlementsverkiezingen bommen afgaan in diverse treinen
in Madrid. 191 mensen stierven, bijna 2.000 raakten gewond.

Bron: KNA Foto: PB

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*