Sri Lanka: ‘Aanslagen waren vergelding voor bloedbad Christchurch’

-SRI LANKA- De zelfmoordaanslagen van af gelopen zondag in Sri Lanka zijn volgens een regeringswoordvoerder gepleegd als vergelding voor de bloedbaden die Brenton Tarrant afgelopen maart aanrichtte in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. ‘De eerste uitkomsten in het onderzoek wijzen in die richting’, zei ook de Sri Lankaanse viceminister van Defensie vandaag in een verklaring voor het parlement.

De politie van Sri Lanka heeft intussen een Syriër opgepakt die in verband wordt gebracht met de aanslagen van afgelopen zondag op verschillende Kerken en toeristische plekken. Er werden inmiddels al veertig mensen opgepakt en ondervraagd, voornamelijk Sri Lankanen, en tientallen woningen doorzocht. Het aantal doden steeg vanochtend tot 321 slachtoffers, in het ziekenhuis liggen nog meer dan 500 gewonden. Volgens kinderrechtenorganisatie Unicef zijn er 45 kinderen onder de dodelijke slachtoffers.

De aanslagen werden vooralsnog niet opgeëist, maar volgens de Sri Lankaanse inlichtingendiensten zit de National Thoweeth Jama’ath, een kleine islamistische groepering, achter de terreurdaden. De regering van Sri Lanka zegt dat ook een tweede binnenlandse islamistische groepering betrokken was bij de aanslagen, de Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Zij zouden echter buitenlandse hulp gekregen hebben. Bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten vertellen aan persbureau Reuters dat de aanslagen van zondag doen denken aan eerdere aanslagen van Islamitische Staat (IS).

Wereldwijde hulp van Interpol

‘De inlichtingendiensten bevestigen dat de terreurdaden werden gesteund door buitenlandse organisaties’, zegt de Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena in een verklaring. ‘Er is daarom ook internationale hulp ingeroepen voor het politieonderzoek.’ Een team van Interpol reisde naar Colombo af om de lokale autoriteiten te helpen mogelijke linken met internationale terreurorganisaties bloot te leggen. In het team zitten experten op het vlak van onder meer antiterrorisme en slachtofferidentificatie.

Dag van Nationale rouw

Dinsdag is op Sri Lanka uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Dinsdagochtend werden al drie minuten van stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. Verschillende slachtoffers werden in de loop van de dag al begraven.

In de nacht van maandag op dinsdag werd de noodtoestand in het land van kracht. Die werd door het presidentschap uitgeroepen in het belang van de openbare veiligheid. Zij geeft de veiligheidsdiensten ‘speciale bevoegdheden’.

Bron: ADN/DPA/VTM-broadcast Foto: KNA

Geef een reactie op dit artikel