Trump: Wie een muur immoreel vindt, moet eens naar het Vaticaan kijken! (video)

 De Amerikaanse president Donald Trump wil de zuidelijke grens van de VS met een muur blijven beschermen – de oppositie vindt dit immoreel. Zelfs het Vaticaan heeft een muur, antwoordt Trump – maar slaat Trump niet door?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn plan om een grensmuur te bouwen met de muur rond het Vaticaan gerechtvaardigd. “Als je zegt dat de muur immoreel is, dan moet je eerst eens iets doen aan het Vaticaan! Het Vaticaan heeft de grootste muur van allemaal!” zei Trump tijdens een openbare zitting van het parlement.

Deze week vinden budgetonderhandelingen plaats in de VS. Het door de democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden wil de overheidsbegroting van Trump niet goedkeuren, die voorziet in 5 miljard dollar voor de financiering van de muur met Mexico. Trump verwijst zijn tegenstanders naar het Vaticaan, dat geheel ommuurd is. De president deed een beroep op het Californische parlementslid Nancy Pelosi om goedkeuring voor de bouw te geven, omdat zij “een goede katholiek” is, zo Trump.

Paus en Trump waren het nooit met elkaar eens als het over de muur ging.

Keer op keer wordt de muur rond het Vaticaan er bij gehaald in het debat over het beveiligen van de zuidgrens van de VS. Maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 had Paus Franciscus commentaar geleverd op het plan van Trump’s grensmuur: “Iemand die muren wil bouwen in plaats van bruggen is geen Christen”, zei de Paus op een persconferentie na zijn reis naar Mexico in februari 2016.

Trump’s sociale-media strateeg Dan Scavino reageerde destijds op deze verklaring via de berichtendienst Twitter: “Dit zijn opmerkelijke opmerkingen van de Paus, aangezien het Vaticaan voor 100 procent omringd is door massieve muren.” Op een gefotoshopte foto toonde Scavino de muren rond het hele Vaticaan, zelfs waar er geen muren zijn had Scavino muren getoond.

Inderdaad is het Vaticaan grotendeels omgeven door een muur, maar het Sint-Pietersplein is echter vanuit Rome te bereiken zonder een grensovergang en wordt alleen gescheiden door een witte streep op de Italiaanse bodem. Tegelijkertijd is het Sint-Pietersplein bedoeld om door zijn architectuur openheid over te brengen. De architect Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) beschreef de reeks zuilen als “moederlijk uitgestrekte armen” voor katholieken, “om hen te bemoedigen in hun geloof, en de ketters om hen te herenigen in de kerk en de ongelovigen als een omarming om tot het geloof te geraken.

De eerste Vaticaanse muur werd in 846 gebouwd door Paus Leo IV. Deze muur werd door Leonine  gebouwd om de Paus te beschermen tegen aanvallen door de Saracenen; Restanten van de muur zijn nog steeds zichtbaar in de tuinen van het Vaticaan. In de 16e eeuw liet Paus Pius IV de Vaticaanse muren uitbouwen om zo het machtsmonopolie van de Paus te demonstreren.

Bron: EWTN/ADN/PBS Foto: Pixabay

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*