VS: Grootste congres voor vrijheid van religie

Leestijd: 3 minuten

Tegen haat jegens migranten en minderheden

door Thomas Spang

-Washington- De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo sprak bij de opening van ‘s-werelds grootste bijeenkomst met als thema vrijheid-van-religie zalvende woorden: “Ondanks onze verschillen is hier iedereen voorstander van religieuze pluriformiteit”, aldus de evangelicale minister, die één van de stuwende krachten achter deze, tot vrijdag durende, top is.

Het is een ‘moreel gebod’, zo Pompeo, dat ieder mens kan geloven, wat hij wil, om samen te komen en zijn geloof uit te dragen. “Alle mensen waar dan ook op aarde moeten hun geloof kunnen praktiseren.”

De VS-gezant voor vrijheid van religie, de Katholiek Sam Brownback, stelde voor om overal ‘ronde tafels’ op te richten, waar mensen samen komen en kunnen spreken over wat zij voor de vrijheid van religie kunnen betekenen.

“Hoewel de meeste mensen op deze wereld religieus zijn”, zo Brownback, “leeft 80 procent van de wereldbevolking in landen die religie beperkingen opleggen.” Het is de hoogste tijd, “het ijzeren gordijn van religieuze beperkingen en vervolging voor eens en altijd af te breken”.

Uitgerekend gastland USA komt er in het laatste jaarbericht 2018, van het befaamde Pew Research Center, ten aanzien van vrijheid van religie beduidend slechter af als in de vijf jaren daarvoor. In vijf van acht
categorieën viel de USA ten dele duidelijk terug ten opzichte van 2007.

Verslechterd zijn volgens het onderzoek de vijandelijkheden ten aanzien van individuele personen of sociale groepen. Op een schaal van 0 tot 10 steeg de VS in die categorie van 3,3 in 2008 naar 8,4 in 2017.

Duidelijk is ook de stijging ten aanzien van beperkingen van religieuze activiteiten. Hier groeit de VS van 1,9 naar 6,7. Grote zorgen zijn er ten aanzien van vijandigheden door georganiseerde groeperingen, hier steeg het percentage van 2,8 naar 5,8.

“Wij noteren een duidelijke stijging van vijandelijkheden in de hele VS”, zegt Samirah Majumdar, die meewerkte aan het onderzoek. “2017 vertoonde een grote stijging”. Sinds het aantreden van President Donald Trump namen aanvallen op religieuze minderheden sterk toe. Betroffen waren vooral Joden en Moslims. Daar komen nog bij de door de regering opgelegde sancties zoals het inreisverbod voor mensen uit overwegend Islamitische landen.

In sommige opzichten staat Trumps Amerika op één lijn met landen als Egypte, Nigeria, Pakistan, Syrië of de Centraal-Afrikaanse Republiek.  Ook Israël krijgt van Pew een flinke onvoldoende. Het doet niet onder voor Iran als het gaat om zaken als religieuze beperkingen. Sommige zaken gaan in Israël slechter dan bijvoorbeeld in het door een burgeroorlog getroffen Syrië.

Het congres heeft plaats op een tijdstip, waarop volgens de onderzoekers discriminatie en geweld tegen religieuze minderheden wereldwijd toenemen. In 2017 hadden 52 landen restricties opgelegd aan bepaalde geloofsgemeenschappen; tien jaar geleden waren dat er nog 12.

Bijzonder blijft de situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In 17 van de 20 landen in het Midden-Oosten is de Islam officieel de staatsreligie. Saudi-Arabië heeft zelfs wetten tegen een poging, de
‘regels van de Islam’ ter discussie te stellen.

Maar ook in Azië en Europa groeit de druk op religieuze mensen. Zo zijn er in 20 Europese landen beperkingen ten aanzien van het dragen van religieus gerelateerde kleding. In Azië bevoordeeld de grondwet het Boedhisme. In China mogen alleen door de staat erkende groepen Godsdienstige vieringen houden, aldus het studiebericht.

Refererend aan de groeiende spanningen in de VS waarschuwde Rabbie Jeffrey Myers, van de Joodse
‘Tree of Life Congregation’ in Pittsburgh, dat in deze stad in 2018 elf mensen slachtoffer van een haataanval werden. De taal in de VS is verhard en draagt bij tot haat jegens migranten en religieuze minderheden. “Daarvoor mag in Amerika geen plaats zijn”, aldus Myers.

Bron: Thomas Spang-KNA Foto: Pixabay