Zusters weigeren ingesneeuwd Klooster te verlaten

De gemeente in St. Veit (Pongau) stond vanmorgen voor een nieuwe uitdaging. Op de Kinderalm staat een Klooster dat al enkele dagen van de buitenwereld is afgesloten. In totaal waren er op het moment dat de weg werd afgesloten 30 Zusters aanwezig en een Priester. De Zusters willen echter liever in het Klooster blijven.

Opruimwerkzaamheden

Vandaag werden er twee sneeuwschuivers, een shovel en een lier ingezet om de weg sneeuwvrij te maken. Ook waren er een aantal bomen omgestort, waardoor er ook een lier aan te pas moest komen. Het Klooster ligt op 2.000 m hoogte en is het enige wat er aan de doodlopende weg ligt. De opruimwerkzaamheden bleken vrij lastig te zijn. Er lag tot anderhalve meter sneeuw op de weg.

Nonnen willen absoluut blijven

Door de grote hoeveelheid voedsel dat in het Klooster aanwezig was, gaat het goed met de Nonnen en de Priester. Omdat de Zusters tot een contemplatieve orde behoren en in principe nooit hun Klooster willen verlaten, willen ze ook nu blijven. Tijdens de sneeuwstorm dachten ze daar anders over, toen waren ze aan het twijfelen. Maar sinds de zon weer schijnt denken ze er niet over om weg te gaan.

Het Klooster bestaat uit twee gedeeltes, een iets lager gedeelte en een hoger gedeelte. In het onderste gedeelte verblijven normaliter 8 nonnen en eventuele gasten. Omdat het tijdens de sneeuwstorm te gevaarlijk was in het lagere gedeelte, verbleven alle nonnen op dat moment in het hogere gedeelte. Normaliter verblijven in het hogere gedeelte de 22 overige nonnen.

Onderkomens

In het dal waren al onderkomens geregeld voor de nonnen. In de brandweerkazerne en in de pastorie waren noodbedden neergezet. De nonnen voeren echter zo’n streng geloof dat het in 1985 de laatste keer was dat er een aantal nonnen naar het dal kwamen. De meeste tijd brengen zij stilzwijgend door op hun kamer, hier bidden, eten en werken ze. (MB)

Foto: VVV

 

Geef een reactie op dit artikel