Zwendel bij Universal-pinksterkerk Brazilië

-Sao Paulo- Een speelfilm over het levensverhaal van Edir Macedo, de stichter van de evangelische universal kerk, breekt op dit moment alle verkooprecords in bioscopen in Brazilië – althans virtueel. De filmvoorstellingen zijn officieel uitverkocht, maar vrijwel alle bioscopen zijn bijna leeg, zo melden  Braziliaanse media. De reden: Macedo’s “Universele Kerk van het Koninkrijk van God” heeft vier miljoen kaartjes besteld voor haar volgelingen; maar ze zijn niet geïnteresseerd in de biografie van hun ‘leider’.

Voor de film met de titel  “Niets te verliezen” werden volgens officiële informatie 2,3 miljoen kaartjes verkocht in het startweekeinde. Zo werd het record van de Bijbelfilm “The Ten Commandments” in 2016 met 100.000 tickets overschreden. Ter vergelijking: voor Steven Spielbergs nieuwste film “Ready Player One” werden bij de start in Brazilië  slechts 380.000 tickets verkocht.

“The Ten Commandments”, ook uitgebracht door Macedo’s eigen tv-kanaal “Record”, hebben 11,3 miljoen bezoekers weten te boeien in Brazilië. De film is een bewerking van de gelijknamige telenovela. Wie de tien miljoen euro productiekosten heeft betaald voor “Niets te verliezen” en het geplande vervolg voor 2019 is onbekend. Het gerucht gaat dat Macedo zijn eigen biografieserie heeft gefinancierd.

De inmiddels 73-jarige Macedo had zijn ‘Universal-pinksterkerk’ naast Brazilië in de jaren tachtig en negentig naar tientallen landen buiten Brazilië gebracht. Wereldwijd heeft de Universele Pinkstergemeente miljoenen volgelingen. Tegen Macedo, waarvan het privévermogen wordt geschat op ongeveer een miljard dollar, lopen in Brazilië vele onderzoeken, waaronder belasting- en buitenlandse deviezensmokkel. In 2017 startte het Portugese Openbaar Ministerie ook een onderzoek naar een illegaal adoptienetwerk, waarin de “Universele” naar verluidt vrouwelijke leden onder dwang zwanger werden gemaakt om daarna voor veel geld kleine kinderen wereldwijd te ‘verkopen’.

Bron: 1010wins/ewtn Foto: ewtn

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*