RK-agenda

mei
6
ma
DEURNE: 950 jaar kerk in Deurne
mei 6 – jun 17 hele dag

Het is 950 jaar geleden dat er voor het eerst in Deurne een Kerk was. Het jubileum wordt gevierd met een aantal feestelijke activiteiten in de St. Willibrorduskerk op de Markt.

Feestelijke gebedsviering en lezing
In een oorkonde van 6 mei 1069 is voor het eerst te lezen dat er in Deurne een kerk was. Restanten van die kerk liggen nog onder de kerkvloer. Op maandag 6 mei om 19.00 uur is er in de St. Willibrorduskerk een Vesperviering met medewerking van de Protestantse Cantorij. Om 20.00 uur zal historicus Ton Spamer in zijn lezing ‘De ziel van een dorp’ vertellen over de rijke geschiedenis van de kerk.

Maria Samenzang en eucharistieviering
Op dinsdag 7 mei is er om 15.00 uur een Magnifieke Maria Samenzang, waarin heel veel bekende Marialiederen voorbij zullen komen. Bert Augustus begeleidt de zang op het monumentale Smitsorgel. Tijdens deze bijeenkomst wordt ook de expositie Mantels voor Maria geopend. Op zondag 12 mei om 10.30 uur vindt een feestelijke eucharistieviering plaats. Kerkkoor St. Willibrordus vormt de basis van een gelegenheidskoor dat samen met een klein orkest van de Koninklijke Harmonie Deurne de ‘Messe Brève’ van Gounod uitvoert.

Expositie over geschiedenis kerk
Vanaf 16 juni is er in de kerk een expositie te zien over de boeiende geschiedenis van het gebouw, waarvan de fundamenten meer dan 1000 jaar oud zijn. Architect Hans Flapper maakte fraaie reconstructie-tekeningen van de verschillende bouwfasen door de eeuwen. Ton Spamer leverde voldoende materialen om een bijzondere inkijk te geven in het leven in en rond de kerk, die gezien mag worden als een van de rijkste van Brabant.

mei
18
za
TER-APEL: Werken in Kloosters: de Kruidentuin
mei 18 – sep 8 hele dag

U I T N O D I G I N G

Een jongeman ging een wedstrijd aan met de duivel dat hij alle krachten van de
planten kende. Omdat niemand nu meer stierf en ook in de hel geen dode meer
verscheen, kwam Lucifer tot een verschrikkelijke daad, hij verblindde de
jongen. Vanzelf wist de jongeman, die alle krachten van de planten kende, zich
weer te genezen. De duivel beet daarom in blinde woede een stuk van de wortel
van de helende plant af.

De Blauwe knoop (Succisa pratensis). Succisa is afgeleid van Succidere (Latijn)
en betekent “onder afsnijden”. Het lijkt namelijk of de wortelstok van de blauwe
knoop is afgesneden. Vroeger werd deze plant daarom Duivelsbeet genoemd.

Werken in kloosters:
De expositie is te bezoeken van 18 mei t/m 8 september 2019 in Galerie II

www.kloosterterapel.nl

 

jun
20
do
Weert: Sacramentsprocessie
jun 20 hele dag

-WEERT-Op donderdagavond 20 juni wordt in de binnenstad van Weert de Sacramentsprocessie gehouden. Er lopen meer dan 25 groepen in deze devote stoet mee. Eerst draagt deken Franken met de priesters uit het dekenaat om 19.00 uur de H. Mis op in de dekenale St.-Martinuskerk. Aansluitend gaat de processie vanaf de Markt door de binnenstad naar het klooster aan de Maasstraat 17.

Route door stadshart
De stoet trekt vanaf de dekenale St. Martinuskerk via de Langstraat, Wilhelminasingel en St.-Raphaelpad naar de Nieuwe Markt. Van daar af gaat het verder via de Meikoel en de Maasstraat naar de tuin van het klooster van de zusters Birgittinessen. Bij slecht weer is er een alternatieve route.

Afsluiting
In de tuin van de zusters wordt het Allerheiligste Sacrament over een bloemtapijt gedragen. Bij het rustaltaar worden de aanwezigen gezegend met het Allerheiligste. Dit is het eindpunt van de processie. Daarna is er nog de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in de tuin. Iedereen is van harte welkom!

 

jun
23
zo
Evensong in Klooster Nieuw Sion
jun 23 – jun 24 hele dag

Diepenveen – Zondag 23 juni is er een Choral Evensong in Klooster Nieuw Sion aan de Vulikerweg 6 in Diepenveen. De koorzang wordt verzorgd door het New Sion Choir onder leiding van Jan van Dijk.

Een Choral Evensong is muzikale viering aan het eind van de dag, afkomstig uit de Anglicaanse traditie. De kloosterkerk van Nieuw Sion met haar serene sfeer en uitstekende akoestiek is een ideale omgeving voor deze vorm van muzikale bezinning.

In de Choral Evensong van 23 juni worden werken gezongen van onder andere Colin Mawby, Charles Villiers Stanford en Jan van Dijk . De kerk is open vanaf 19.00 uur, de viering begint om 19.30 uur. Na afloop wordt via een deurcollecte een bijdrage gevraagd in de kosten.

jun
29
za
TILBURG: Tuinfeest Jong Bisdom Den Bosch op 29 juni
jun 29 hele dag

 Op zaterdag 29 juni 2019 sluit Jong Bisdom Den Bosch het studie- en werkjaar af met het jaarlijkse tuinfeest onder de naam ‘Shutdown. Alle tieners en jongeren (12-30 jaar) zijn welkom om onder het genot van een heerlijke barbecue het jaar gezellig af te sluiten.

Om 17.30 uur zijn tieners en jongeren in de leeftijd van 12-30 jaar welkom bij de studentenkerk Maranatha in Tilburg, waar om 18.00 uur eerst de H.Mis gevierd wordt met  Mgr. de Korte als hoofdcelebrant. Aansluitend leren tieners en jongeren elkaar op een actieve manier kennen en wordt de barbecue aangestoken.

Voetbedevaart
De avond zal in het teken staan van ontmoeting. Het jaar dat achter ons ligt wordt herinnerd, maar er wordt ook vooruitgekeken naar het komende Jong Bisdom Den Bosch jaar. Het is een laagdrempelige activiteit waar tieners en jongeren elkaar ontmoeten en samenkomen in een levendige en jonge kerk.

Er is de mogelijkheid om aansluitend op het tuinfeest van Jong Bisdom Den Bosch deel te nemen aan de jaarlijkse voetbedevaart Tilburg – ’s-Hertogenbosch, georganiseerd door de studentenkerk Maranatha.

Zoete Moeder
Sinds 2013 maken Tilburgse studenten in het laatste weekend van juni een nachtelijke voetbedevaart van studentenkerk Maranatha in Tilburg naar de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch: om God te bedanken voor het afgelopen jaar en zijn hulp te vragen voor het jaar dat komen gaat.

Op bedevaart gaan is een heel simpele en mooie manier van bidden, zeker als je het samen doet. Aan het begin van de tocht worden intenties opgeschreven; bij aankomst worden die symbolisch achter gelaten bij het beeld van de Zoete Moeder. Tijdens de tocht zal er worden gebeden, gezongen en wordt er ook in stilte gewandeld om de mooie omgeving beter op te kunnen nemen. Er zijn pauzes om te eten en te drinken.

Sterrenhemel
De nacht van 29 op 30 juni is bijna de kortste nacht van het jaar; er zal – als het goed weer is – eerst de sterrenhemel te zien zijn, en daarna, heel langzaam, de morgenster en de dageraad die alles begint te verlichten.

Iedereen is welkom om mee te lopen. Je moet wel goed ter been zijn. Als je niet meerderjarig bent, moet je toestemming hebben van je ouders. Neem goede wandelschoenen mee, kleding aangepast aan het weer en voldoende eten (zoet en zout) en drinken voor onderweg.

Intenties
De voetbedevaart vertrekt om middernacht vanaf Maranatha en aankomst is om ongeveer half acht ‘s ochtends bij de Sint Jan, waar de intenties bij de Zoete Moeder gebracht kunnen worden en het ochtendgebed gebeden wordt. Vanaf de Sint-Jan reist ieder met eigen vervoer of met het openbaar vervoer terug naar huis.

Aanmelden voor het tuinfeest en/of de voetbedevaart kan via dit online formulier.

Praktische informatie:
Datum: Zaterdag 29 juni 2019
Tijd: 17.30 – 23.00 uur
Locatie: Maranathakerk, Prof. Cobbenhagenlaan 19, Tilburg
Kosten: €5,- (contant te betalen bij binnenkomst)
Meer informatie: Neem contact op met Ingrid van Zeeland (jongerenwerkster Bisdom Den Bosch) via ivzeeland@bisdomdenbosch.nl of 073 523 2061

tuinfeest.jpg

jul
14
zo
EMMER-COMPASCUUM: Midzomermarkt RK-Kerk
jul 14 hele dag

Midzomermarkt RK Parochie Munsterscheveld op zondag 14 juli, rond de RK-Kerk

Comments are closed.