RK-agenda

mei
18
za
TER-APEL: Werken in Kloosters: de Kruidentuin
mei 18 – sep 8 hele dag

U I T N O D I G I N G

Een jongeman ging een wedstrijd aan met de duivel dat hij alle krachten van de
planten kende. Omdat niemand nu meer stierf en ook in de hel geen dode meer
verscheen, kwam Lucifer tot een verschrikkelijke daad, hij verblindde de
jongen. Vanzelf wist de jongeman, die alle krachten van de planten kende, zich
weer te genezen. De duivel beet daarom in blinde woede een stuk van de wortel
van de helende plant af.

De Blauwe knoop (Succisa pratensis). Succisa is afgeleid van Succidere (Latijn)
en betekent “onder afsnijden”. Het lijkt namelijk of de wortelstok van de blauwe
knoop is afgesneden. Vroeger werd deze plant daarom Duivelsbeet genoemd.

Werken in kloosters:
De expositie is te bezoeken van 18 mei t/m 8 september 2019 in Galerie II

www.kloosterterapel.nl

 

jun
30
zo
DEVENTER: Tentoonstelling iconen uit de parochie in Broederenkerk
jun 30 – sep 1 hele dag

Deventer – Wie de heilige op een icoon diep in de ogen kijkt, heeft een rechtstreeks lijntje met God zelf. Dat is kort door de bocht de kracht van een icoon.

Deze zomer zijn er in de Broederenkerk 31 unieke iconen te bewonderen. Het is een bonte verzameling bijeengebracht door parochianen: zelfgeschilderd, gekocht op een verre reis of gevonden bij opa op zolder. Zo maakt u kennis met de rijke traditie van de iconenkunst: iconen uit de verschillende tradities, van diverse heiligen, van verschillende grootte, uitstraling en technieken, van hobbyisten of uit professionele hand. En ieder icoon heeft zijn eigen verhaal, een herinnering, een gevoel. Als topstukken van de tentoonstelling gelden de prachtige iconen uit de voormalige Maria Koninginkerk die de vier grote christelijke feesten verbeelden.

Elke zaterdag is er een iconenschilder aan het werk die u toont hoe een icoon tot stand komt. Hij vertelt u ook graag alle in- en outs van de werkwijze en opzet van het icoon schilderen.

Van harte welkom! De tentoonstelling in de Broederenkerk is vrij te bezoeken. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Periode: 30 juni – 1 september

Openingstijden: Donderdag, vrijdag, zaterdag en elke eerste zondag van de maand

Van 11.00 tot 16.00 uur

Adres: Broederenstraat 18, Deventer

jul
29
ma
UTRECHT: Lijkwade Christus expositie
jul 29 – sep 15 hele dag

-UTRECHT- De St. Willibrordkerk in de Minrebroederstraat te Utrecht toont gedurende de periode 12 mei tot en met 15 september 2019 een levensgrote foto van de Lijkwade van Turijn. Naast de eersteklas foto van de Lijkwade zijn o.a. ook te zien: detailvergrotingen, twee indrukwekkende driedimensionale afbeeldingen en een kopie van de doornenkroon . Verder is er aanvullend informatief materiaal ter beschikking.

Met de Lijkwade van Turijn of de grafdoek van Christus is een stil getuigenis voor Jezus’ lijden en opstanding door de eeuwen heen bewaard gebleven. Johannes de Evangelist betrad het lege graf van Christus, zag de grafdoek, en geloofde! Het is wonderlijk, dat deze doek alle historische wederwaardigheden heeft doorstaan en nog steeds in een onverklaarbaar goede conditie verkeert.

Dat de boodschap van de Lijkwade pas in onze tijd kon worden ontcijferd, moet een providentiële betekenis hebben en een vervulling zijn van de profetie van Isaïas (Jesaja) 52, 14-15: “Nu is Zijn gelaat wel onmenselijk verwrongen, en heeft Zijn gestalte niets menselijks meer; maar eens zullen vele volken bij Zijn aanblik ontroeren, en koningen hun mond voor Hem sluiten. Want dan zullen ze zien, wat hun nooit was verkondigd, aanschouwen, wat ze nimmer nog hadden gehoord”.

Info: Pater Carlo de Beer, Mob.: 06 40 12 19 26

aug
24
za
RAVESTEIN: Bedevaart naar Kevelaer:
aug 24 hele dag

Het is een stokoude traditie: de bedevaart naar Kevelaer. Het begon in 1888 met de oprichting van de Broederschap Bedevaart Kevelaer Ravenstein en Omstreken, de jaarlijkse pelgrimstocht over de Duitse grens, iedere laatste zaterdag van augustus. Andere parochies sloten zich aan. Gelovigen uit Oss, Uden, Ravenstein, Veghel, Landerd en omgeving gaan zaterdag 24 augustus weer samen op pad, 131 jaar na dato.

Elke keer is een andere broederschap, zeg maar comité, de kartrekker. Ditmaal is dat de regio Boekel. Pastoor Smulders is de hoofdcelebrant tijdens de vieringen in Kevelaer. De taken worden door pastoor Van der Laar, in samenwerking met pastoor Smulders, diaken Henk van Thiel en diaken René Lamers, verdeeld.
De Kevelaer-traditie is springlevend met een stabiel aantal deelnemers van rond de tweehonderdvijftig. Maar ze vergrijzen wel. “Het is zo jammer dat we geen jeugd mee krijgen”, zegt Van Thiel. ,,Als er wat ouders mee zouden gaan met de kinderen die onlangs het vormsel hebben gedaan, dan zou dat al heel mooi zijn.

Samen zijn en doen
De bedevaart wordt niet vanuit de dekenaten georganiseerd, maar door vrijwilligers uit de hele regio. Je gaat met gelijkgestemden op pad om te bidden, maar ook om samen koffie te drinken en te eten. Bedevaart is samen zijn en samen doen, er heerst eensgezindheid, saamhorigheid en gezelligheid en dat is heel fijn. Volgens Van Thiel hoef je niet kerks te zijn om toch te kunnen genieten van deze dag. “Iedereen heeft zijn behoeften. Tijdens zo’n bedevaart kun je je emotie en devotie kwijt op je eigen manier.”

Opgeven kan bij Wieneke Vissers, Europaplein 15 in Schaijk (0486-461337 of 06-20687204) en Marij van Diggelen in Reek (0486-471218).

aug
31
za
TER APEL: Hardlopen en wandelen van Klooster naar vesting
aug 31 hele dag

TER APEL/BOURTANGE De 23ste editie van de Monnikentocht wordt op DV zaterdag 31 augustus gehouden.

Bij het Klooster in Ter Apel vertrekken om 9.30 uur de atleten die 34, 43 of 51 kilometer gaan rennen. De deelnemers welke 33 kilometer gaan wandelen starten tussen acht uur en half negen. De na-inschrijving is bij hotel Boschhuis in Ter Apel.

Bij camping De Barkhoorn in Sellingen is om 11.00 uur de start van het onderdeel negentien kilometer hardlopen. De wandelaars die zich voor de afstand van 17 kilometer hebben aangemeld vertrekken tussen 09.30 en 10.00 uur. De na-inschrijving voor deze twee afstanden is ook bij De Barkhoorn.

De finish voor alle afstanden is zoals elk jaar in de vesting Bourtange.

Kosten

De inschrijvingskosten voor 43 en 51 kilometer hardlopen zijn bij voorinschrijving (tot en met 28 augustus) 22,50 euro. Bij na-inschrijving betalen deelnemers 25 euro. Voor de onderdelen 33 kilometer wandelen en 34 kilometer hardlopen zijn de kosten 20 euro (tot en met 28 augustus) en bij na-inschrijving 23 euro. Voor de zeventien kilometer wandelen en negentien kilometer hardlopen zijn de inschrijvingskosten bij voorinschrijving (tot en met 28 augustus) 15 euro en 18 euro bij na-inschrijving.

De genoemde bedragen zijn inclusief een herinnering na afloop en busvervoer terug naar Sellingen en Ter Apel. Desgewenst kunnen bij de inschrijving kledingtassen ingeleverd worden voor vervoer naar Bourtange. Douchegelegenheid is er bij camping ‘t Plathuis.

Het parcours leidt door de afwisselende en fraaie landschappen van Westerwolde. De Monnikentocht is een landschapsloop en kent dus geen wedstrijdelement. Onderweg zijn er diverse verzorgingsposten. Kijk voor meer informatie omtrent de loop op www.monnikentocht.nl

sep
2
ma
CULEMBORG: Reis naar Kevelaer
sep 2 hele dag

Op DV maandag 2 september a.s. houdt de RK Huitbertusparochie haar jaarlijkse Bedevaart naar het Duitse Maria Bedevaartsoord Kevelaer wat ieder jaar weer een waar hoogtepunt is met een Processie, H. Mis, Kruisweg en Lof ter plaatse.

Pelgrims kunnen zich tot 19 augustus opgeven! Opstappen kan men in Culemborg bij de Open Hof Beethovenlaan 2 om 07.40 uur en in Tiel op de Veemarkt om 08.00 uur. De kosten bedragen 17 euro voor volwassenen en 9 euro voor kinderen.

Voor aanmelding en info kunt U zich wenden in Tiel tot Ria Gooijer, tel. 0344-617821 of Jan van Rossum. tel. 0344-617413. In Culemborg kan dat bij Ineke Jansen, tel. 0345-515353. Kevelaer is echt de moeite waard om over meegaan na te denken, dus wellicht tot ziens op 2 september? Zou mooi zijn en U bent van harte welkom!!

sep
8
zo
Bladel: Geloof en gezin met Antoine Bodar
sep 8 hele dag
Viering van 200 JAAR Kooger Kerk
sep 8 hele dag

ZUID SCHARWOUDE – Zondag 8 september is het feest in de Kooger Kerk. Tot aan de reformatie stond in Zuid-Scharwoude alleen een Rooms Katholieke Kapel. Die stond op de plek van de huidige Kooger Kerk. Dat gaat gevierd worden met o.a. een plechtige Mis met als themas: ‘De Sint Pieter van Zuid-Scharwoude’. Pieterskerk is de officiële naam van de Kooger kerk. 

Celebrant is Dick Duijves en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door Canticum Novum o.l.v. Una Cintina, het koor van de Laurentius Parochie te Alkmaar.

Una Cintina zal ook het grote van Dam orgel bespelen tijdens de viering. De uit Letland afkomstige dirigente is cantor organist van de Matthias Laurentius Parochie te Alkmaar. Haar muzikale opleiding genoot zij in haar geboorteland Letland en in ons land aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Naast de gezongen Mis zullen verschillende mottetten worden gezongen, waaronder ‘The Peace of God’ van John Rutter.

Behalve voor kerkdiensten wordt de Kooger Kerk voornamelijk gebruikt voor concerten. Muziek neemt tot op de dag van vandaag een centrale plaats in in de activiteiten van de organiserende Stichting. Het doel van de Stichting is om de Kerk een pleisterplaats te laten zijn, een rustpunt in het jachtige bestaan van veel mensen. Daarom wordt u hartelijk uitgenodigd voor deze mis.

De viering vindt plaats DV op zondagmiddag 8 september om 15.00 uur in de Kooger Kerk te Zuid-Scharwoude. Voor en na de Mis bestaat de mogelijkheid de iconententoonstelling in de Kerk te bezoeken.

Comments are closed.