RK-agenda

okt
29
di
DEURNE: Expositie over Charles Eyck
okt 29 2019 – jan 12 2020 hele dag

Expositie over Charles Eyck

Tot en met 12 januari

In museum De Wieger in Deurne (Noord-Brabant) is een expositie te zien van werken van de bekende Limburgse schilder Charles Eyck.

Charles Eyck is een representant van het gematigd expressionisme tussen de beide wereldoorlogen, met zijn tekenachtige stijl doet hij vaak denken aan sommige schilders van de Ecole de Paris, waarvan Raoul Dufy de meest aan hem verwante vertegenwoordiger is.

Op tienjarige leeftijd krijgt Charles Eyck (1897- 1983) roodvonk en tyfeuze koortsen. Als gevolg hiervan is hij vanaf dat moment doof en nagenoeg stom. Geld om te leren liplezen was er niet. De rest van zijn leven communiceert hij via briefjes en tekeningen. Duizenden tekeningen heeft hij gemaakt en vele honderden schilderijen. Hij tekende en schilderde met explosieve handen; niet alleen op papier en doek, maar ook op muren, glas-in-lood en keramiek. Daarnaast was hij architect, ontwerper en schrijver. Kortom, hij was een uiterst productief en veelzijdig kunstenaar. Op het eind van zijn studie aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam wint Charles Eyck in 1922 de Prix de Rome en krijgt hij een beurs om in Italië klassieke kunstwerken te kopiëren. In Anticoli, een klein dorp in de buurt van Rome, leert hij in 1924 de Zweedse schilderes Karin Meyer kennen, met wie hij in december van dat jaar in Stockholm trouwt. Ze krijgen twee kinderen: een dochter, Anne Margit (bijnaam Bimba), in 1925 en vijf jaar later een zoon, Ragnar.  Tussen 1924 en 1938 woont hij met zijn gezin afwisselend in Frankrijk, Zweden en Nederland. Vanaf 1938 vestigt hij zich definitief in Huis Ravensbos, in het Limburgse Schimmert. Zowel in 1985 als in 1995 waren in Museum De Wieger grote overzichtsexposities te zien met het werk van Charles Eyck. We zijn nu bijna 25 jaar verder, tijd om zijn trefzekere en joyeuze schilderijen te laten zien aan een nieuwe generatie kunstliefhebbers.

De expositie, samengesteld door conservator Lex van de Haterd, kon tot stand komen dankzij een groot aantal genereus ter beschikking gestelde bruiklenen van het Limburgs Museum in Venlo en uit de enorme Charles Eyck-collectie van Roeland van Thiel uit Den Bosch. Daarnaast toont De Wieger werken van Charles Eyck uit de eigen collectie en bruiklenen van een viertal andere particuliere verzamelaars.

Museum De Wieger is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: Oude Liesselseweg 29 in Deurne. Telefoon: 0493-322930. Meer info: www.dewieger.nl

dec
14
za
WERKHOVEN: Kerstmarkt in Werkhoven met veel muziek
dec 14 hele dag

Kom naar de gezellige kerstmarkt op zaterdag 14 december in en om de rk kerk in Werkhoven. Van 12:00 tot 18:00 uur kunt u helemaal in kerstsfeer komen. De opbrengsten zijn voor het het restautatieproject ’t Dak van Werkhoven.

In en om de kerk kunt u verschillende kramen vinden met o.a. kerststukken en -versieringen en andere cadeau-artikelen.  Ook kunt u een kaartje in de kerst-wensboom hangen als u iemand anders blij wilt maken met een kerstcadeau. Onder het genot van een hapje of drankje kunt u dit jaar in de kerk genieten van de blazersensembles van Constantia of koren uit Werkhoven en Bunnik. En als vanouds kunt u mooie prijzen winnen met de loterij.

dec
15
zo
ROGGEL: Kerk locatie voor Eige Wies kerstconcert
dec 15 hele dag

-ROGGEL- In de Sint Petruskerk in Roggel vindt op zondag 15 december een kerstconcert met zanggroep Eige Wies plaats. Vanaf 13.30 uur bespeelt Lars Nelissen het kerkorgel, waarna het concert om 14.00 uur van start gaat.

Naast de organiserende zanggroep Eige Wies zijn er voor de pauze ook optredens van zanggroep Heisa uit Heibloem en van een koperensemble van Harmonie Amicitia met soliste Lysanne Willard. Na de pauze betreedt het kinder- en jeugdkoor van de Limburgse Koorschool het podium om een uitgebreid repertoire ten gehore te brengen met klassieke en hedendaagse werken. De Limburgse Koorschool is opgericht in 1981. Vanaf die tijd zingen er kinderen van 5-18 jaar in Beek onder de naam Cantarella. De afgelopen jaren zijn er ook activiteiten in Maastricht ontstaan, waar nu ook een kinderkoor actief is onder de naam Kokoz. De laatste twee letters zijn een speelse verwijzing naar Opera Zuid waar de koorschool repeteert en ook veel mee samenwerkt. De toegang is gratis.

 

dec
18
wo
BAEXEM: Zonnebloem en Seniorenvereniging vieren samen Kerst
dec 18 hele dag

De Zonnebloem afdeling Baexem en de seniorenvereniging slaan op woensdag 18 december opnieuw de handen in elkaar bij de viering van Kerst. Deze begint om 13.30 uur in Baexheimerhof aan de Kerkstraat 1 in Baexem.

dec
24
di
TILBURG: Kerstnachtmis studenten
dec 24 @ 20:18

Kerst-Nachtmis

 Datum:   Tijd: 23:00  Locatie: Studentenkerk Maranatha, Prof. Cobbenhagenlaan 19, Tilburg

Voor de ‘overwinteraars’ in Tilburg is er in de kerstnacht (van 24 op 25 december) om 23.00 uur in studentenkerk Maranatha (Prof. Cobbenhagenlaan 19) een Engelstalige gezongen Nachtmis met na afloop traditioneel Brabants kerstontbijt.

Meld je aan via http://christmas.chaplain.nl

Comments are closed.