Caritas: Israëlische plannen voor ‘humanitaire stad’ in Gaza onmenselijk

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 10 juli 2025 – 07:02 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/BBC – Beeld: Hosny Salah

-Gaza stad- De katholieke hulporganisatie Caritas (Caritas International) heeft het gebruik van de term “humanitair” in verband met Israëlische hervestigingsplannen veroordeeld. “Gezien de twee miljoen mensen in de Gazastrook die in een dramatische humanitaire noodsituatie verkeren, is de term ‘humanitaire stad’ in deze context cynisch, inhumaan en onrealistisch”, aldus Oliver Müller, hoofd van Caritas International, gisteren in Freiburg. “Humanitarisme zou betekenen dat de grenzen worden opengesteld voor humanitaire hulp om eindelijk een einde te maken aan de honger in de Gazastrook.”

Christian Wilde van CAF (Christian Aid Force) gaat zelfs nog een stap verder en spreekt van de oprichting van een concentratiekamp door Israël. De achtergrond van alle kritiek is een plan van de Israëlische minister van Defensie, Israël Katz, om alle Palestijnen in de Gazastrook te hervestigen in een gesloten kamp op de ruïnes van Rafah. Volgens mediaberichten gaf hij het Israëlische leger opdracht voorbereidingen te treffen voor de bouw van een kamp voor in eerste instantie 600.000 mensen, dat hij omschreef als een “humanitaire stad”. Eenmaal hervestigd, mogen mensen het kamp niet meer verlaten als ze er eenmaal zijn.

Dit plan is duidelijk in strijd met het internationaal humanitair recht en zal de situatie van de hongerende mensen in Gaza alleen maar verergeren, aldus Müller. Onafhankelijke hulporganisaties zoals Caritas moeten mensen in nood kunnen voorzien van voedsel, hygiëneproducten en schoon drinkwater – en dat overal waar de behoeftigen zich bevinden.

Müller bekritiseert ook de “chaotische hulp” van de Gaza Humanitarian Foundation, die in mei door de Israëlische regering werd opgericht, ondanks zware kritiek van de Verenigde Naties en duidelijke waarschuwingen van experts: “Er vallen dagelijks gewonden en doden, waaronder vele kinderen. Door hun beperkte mobiliteit kunnen ouderen en zieken zelfs de weinige distributiepunten helemaal niet bereiken.”

Dit is geen functionerend systeem. Om adequaat op de behoefte te kunnen inspelen, is een distributiemechanisme nodig dat voldoet aan de humanitaire principes van menselijkheid, neutraliteit en onpartijdigheid, eiste Müller.