CBS: Krimp Nederlandse economie catastrofaal

Leestijd: < 1 minuut -HEERLEN- (ADN) De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met een rampzalige 8,5%. Deze uitkomst blijkt uit vandaag bekend gemaakte cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

Hoofdeconoom van Mulligen van het CBS spreekt harde woorden, als hij de uitslag “catastrofaal en met niets te vergelijken” benoemd. Belangrijkste oorzaak van de slechte cijfers ligt in het feit dat de consument de hand op de knip houdt.

Het CBS komt ieder kwartaal, sinds 1987, met een statistiek. Nog nooit was de daling zo groot als dit jaar. Als kleine troost gelden de cijfers van de ons omringende landen, die zijn nog slechter.

Koolmees ligt niet wakker van cijfers

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt nog niet wakker van de cijfers, men ging er al van uit dat er ‘zware klappen’ zouden vallen, al blijft het volgens de minister een “heftige” terugval. Waar de minister zich wel zorgen over maakt is de arbeidsmarkt, veel werknemers verloren hun baan, onder hen veel mensen met een zogenaamde flexbaan. Of er een tweede steunpakket voor het MKB zal komen, nu het Corona-virus weer oplaait zal pas op Prinsjesdag (15 september) bekend worden gemaakt.

Ondertussen hebben de burgemeesters in ons land van zich laten horen. In vrijwel alle gemeenten neemt het aantal mensen dat gebruik maakt van een uitkering snel toe, ook de toenemende leegstand van winkel- en kantoorpanden baart de burgemeesters steeds grotere zorgen.