-Kinshasa- Ze kwamen gewapend met geweren en machetes: vermoedelijke extreme islamisten vielen zondag een kerk aan in de Democratische Republiek Congo. De terroristen vermoordden minstens 38 mensen, maar lokale media melden al meer dan 40 doden.
De autoriteiten meldden dat de terroristische militie Allied Democratic Forces (ADF) ervan verdacht wordt achter de aanval in de stad Komanda te zitten. De ADF is gelieerd aan IS (Islamitische Staat) en heeft al talloze aanvallen op dorpen uitgevoerd. Buurland Oeganda stuurde vier jaar geleden troepen naar Congo om hen te bestrijden.
Volgens plaatselijke berichten werd rond 2.00 uur alarm geslagen nadat er rook uit brandende huizen kwam.
Mensenrechtenactivist Christophe Munyanderu zei volgens persagentschap Reuters dat de terroristen christenen als doelwit hadden en hen met machetes en geweervuur hebben gedood. Een woordvoerder van het stadsbestuur bevestigde dit ook. Online geplaatste videobeelden van de plaats delict tonen brandende gebouwen en lijken op de vloer van de kerk.
Kerkelijk terrein wordt massagraf
“De lichamen van de slachtoffers liggen nog steeds op de plaats van de tragedie. Vrijwilligers bereiden zich voor om ze te begraven in een massagraf dat zal worden aangelegd op het terrein van de rooms-katholieke kerk”, meldt Associated Press.
De coördinator van een mensenrechtenorganisatie vreest verdere aanvallen en vraagt het leger om hulp: “Wij eisen zo snel mogelijk een militaire interventie, want wij hebben vernomen dat de vijand nog steeds in de buurt van onze stad is.”
De lokale omroep ‘Radio Okapi’ meldt, onder verwijzing naar veiligheidsbronnen, dat de islamisten niet ver van de kerk andere huizen, winkels en een vrachtwagen in brand hadden gestoken. Op elk van deze locaties werden nog meer lichamen gevonden.
De Democratische Republiek Congo ligt in Centraal-Afrika, ten oosten van de kleinere Republiek Congo, en wordt al decennialang geteisterd door geweld. Miljoenen mensen zijn omgekomen. Verschillende gewapende groepen vechten er om land en natuurlijke hulpbronnen. Verschillende buurlanden, zoals Oeganda en Rwanda, zijn ook betrokken bij het conflict. Het vindt zijn oorsprong onder meer in de Rwandese genocide van 1994.