9 autotips om brandstofverbruik te verlagen

Hoeveel kilometers leg jij dagelijks af met de auto? In totaal zijn er in Nederland zo’n 8 miljoen auto’s, die gemiddeld 40 kilometer per dag afleggen. Alle ritjes die je maakt – en daarbij je rijstijl – hebben invloed op de hoeveelheid brandstof die je verbruikt. Gelukkig zijn er manieren om een beetje te bezuinigen op verbruik. Door netjes te rijden bespaar je zo’n 10% van de brandstof. Hoe? Nou, stap in en we rijden er even doorheen.

1. Pak ’t fietske

Ja, het is misschien een open deur, maar fietsen in plaats van autorijden levert wel de grootste besparing op. Is nog gezond ook. Omdat bewegen goed is, maar ook voor de geestelijke gesteldheid. Je schijnt gelukkiger te worden van de fietsbeleving. Korte autoritjes zijn in verhouding ook duurder dan lange ritten. Komt omdat de motor dan nog warm moet worden en dan verbruik je meer brandstof. Kun je een stukje naar de supermarkt, werk of de sportschool af op de fiets? Doe dat dan vooral. Bespaar je zo’n 10 cent per kilometer mee.

2. Gas los en uitrollen

Ben jij iemand die hard rijdt, daardoor veel moet remmen en vervolgens het gaspedaal weer flink aantikt? Dan kun je behoorlijk besparen door vaker het gas los te laten en de auto uit te laten rollen, in plaats van altijd maar (hard) te remmen. Scheelt nogal aan brandstof. Dus eh… Rustaaag. Bespaar je jezelf misschien ook stress en irritaties mee.

3. Ga niet door het centrum

Met het oog op veel remmen en optrekken: sla het centrum over en neem de provinciale wegen. Dat kan natuurlijk niet áltijd, maar als de mogelijkheid zich voordoet, ga er dan voor. Om te benadrukken hoeveel brandstof je verbruikt in de stad even een voorbeeld. 100 kilometer afleggen door de stad – niet héél logisch – kost je bijna dubbel zoveel brandstof als 100 kilometer op een constante snelheid van 70 tot 90 kilometer per uur (de efficiëntste snelheden).

4. Schakel op tijd

Rijden met een laag toerental is van grote invloed op je brandstofverbruik. Rij in een zo hoog mogelijke versnelling waarbij de motor soepel loopt. Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. De toerenteller vertelt je wanneer je dit moet doen – bij 2.000 tot 2.500 toeren. Als dit niet werkt, dan zeggen de geluiden die de motor kan gaan maken vast genoeg.


Geen zin om een al te nette bestuurder uit te hangen?
Je kunt ook even kijken hoeveel je kunt besparen op je autoverzekering


5. Hou je rustig, rustig, rustig

Haast, file, tijdgebrek. Balen. Kun je iets aan doen, hoor. Hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. Ga dus gewoon eerder weg van huis als je altijd moet haasten. Kun je rustiger rijden, verbruik je minder brandstof én is je humeur (of gewoon het begin van je dag) misschien ook beter. Win-win, toch? Heb je de pech in de file te staan? Rij dan ná de file niet harder om tijd in te halen, dat kost je meer brandstof en héél veel sneller zul je niet zijn.

6. Wees zuinig met airco

De airconditioning kan voor zo’n 30% meer brandstofverbruik zorgen. Ramen opengooien levert weerstand op, waardoor het verbruik tot 20% hoger kan zijn. Had je misschien niet gedacht, hè? Wat is dan beter: airco of ramen open? Nou, er is een omslagpunt. Het schijnt dat je tot 80 kilometer per uur, de ramen het best open kunt houden. Dáárna is de airco zuiniger. Nóg beter is ramen dicht en airco uit – als het uit te houden is. Zet anders éérst de ramen even open, om vervolgens de airco in te zetten als je op de snelweg bent.

7. Let op gewicht en stroomlijn

Extra bagage of apparaten op de auto, zoals bijvoorbeeld een dakkoffer, zorgen voor minder goede stroomlijning én voor extra gewicht. Door de hogere weerstand verbruikt de auto meer brandstof. Gebruik je die extra bagage niet? Haal die dan even uit of van de auto af. De tank bijna leeg rijden is ook slim. Hierdoor is de auto lichter en gaat het brandstofverbruik omlaag. Gunstig! Een beetje ‘on the edge’ leven, kan in dit geval dus geen kwaad.

8. Let op de bandenspanning

De juiste bandenspanning is van groot belang. Je rijdt dan veiliger, want je hebt een kortere remweg en de auto heeft meer grip. De banden gaan hierdoor ook langer mee. En, belangrijk in deze Beter Bespaard, de auto verbruikt minder brandstof. Handig dus, om de spanning een paar keer per jaar te checken. Kan gewoon bij het tankstation, hoor.

9. Kies het juiste maatje

Ga je een auto aanschaffen, bedenk dan hoeveel ruimte je nodig hebt. Ten minste, als je op het brandstofverbruik wilt letten. Kleine auto’s gebruiken gemiddeld 15% minder brandstof dan een middenklasser. Dat komt doordat de auto minder weegt en de motor vaak kleiner is. Een grote wagen verbruikt juist 20% meer. Let op het energielabel. Kies je een auto met A-label? Dan rij je het zuinigst.

Bron: knauser Foto: Pixabay andreas160578 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*