Eerst de economie, dan de mens.
Genadeklap voor horeca: 22 uur sluiten. Sociaal verkeer 3 weken aan banden. Weer geen mondkapjesplicht.
-‘s-Gravenhage- (ADN/RVD) De regering en experts kondigden vanavond tijdens een extra persconferentie een omvangrijk en ingrijpend pakket aan Coronamaatregelen af.
Door de samenleving vanaf morgenavond 18:00 uur drie weken lang grondig af te remmen, hoopt de regering een nieuwe lockdown te voorkomen.
Alles is erop gericht het ‘reproductiegetal’ weer onder de 1 krijgen. Dat reproductiegetal ligt momenteel op ruim 1,3.
Het sociale verkeer wordt daarom aan banden gelegd, terwijl de economie zoveel mogelijk moet blijven doordraaien. In het nieuwe concept-pakket gaat de maximale grootte voor een gezelschap omlaag naar vier personen. Thuis mogen niet meer dan drie gasten van dertien jaar en ouder worden ontvangen, naast het eigen gezin. In zalen en restaurants mogen niet meer dan dertig mensen tegelijk binnen zijn.
Horeca in mineur
Voor alle horecagelegenheden geldt dat de laatste inloop om 21 uur is en dat de deuren een uur later gesloten moeten worden. De eerste reacties uit de horecawereld zijn alarmerend: “Dit kunnen wij er echt niet bij hebben, dit wordt onze ondergang”, aldus een Bossche horecaman met 3 zaken. Een café-eigenaar uit Assen zegt: “Ik moet nu sluiten, alle reserves zijn op”. Een zaal-eigenaar uit Utrecht laat weten dat in zijn optiek dit alles zeker een-derde van de horeca ‘de kop gaat kosten’.
Thuiswerken
Thuiswerken keert per direct terug als de norm. Dat is niet langer vrijblijvend. Werkgevers die hun personeel om niet-noodzakelijke redenen toch naar de werkplek laten komen, lopen het risico te worden gesloten. Kappers, fysiotherapeuten en andere contactberoepen moeten alle gasten weer registreren, zodat het bron- en contactonderzoek makkelijker wordt. Publiek bij sportwedstrijden (profs en amateurs) is niet langer toegestaan.
Het kabinet ziet Nederland langzaam maar zeker richting de rand van het ravijn gaan. Een kwart van het nederlands bedrijfsleven is inmiddels technisch failliet, volgens een accountant op Radio1. Het kabinet zwalkt van indammen van de infecties naar in stand houden van het bedrijfsleven, een gevecht op twee fronten, en dat gaat bijna altijd fout.
Aankomend weekeinde komen ziekenhuizen al in grote problemen als het aantal nieuwe besmettingen in het huidige tempo voortgaat. Een medicijn is nog lang niet in zicht en het dragen van mondkapjes wordt maar niet ingevoerd, terwijl een land als Duitsland er zo veel succes mee heeft. De komende drie weken wordt het ‘er-op-of-eronder’. Blijft het zoals het nu is, dan rest nog maar één uitweg, een totale ‘lockdown’ van ons land. Dat zal dan gevolgd worden door de grootste economische crisis aller tijden.