‘Ik heb er geen goed gevoel bij’ zegt een pakjesbezorger van Post.nl als hij wordt aangesproken op de koopgekte van nog maar kort geleden. Waar het postbedrijf tijdens de lockdowns van de afgelopen twee jaar (toen ook de winkels gesloten bleven) nog overspoeld werd door pakjes en hun aantal meer dan verdubbelen zag, blijven de huidige volumes ‘aanzienlijk’ onder de voorspellingen.
“Januari was nog topdruk, maar de laatste twee maanden zien wij een fikse daling”, zegt een collegabezorger van DHL. Merkbaar is een teruggang van tot 20 procent bij tal van depots, maar er zijn er die tot wel 50 procent minder pakjes hebben. De groei van online kopen die maar geen einde leek te kennen is er uit en gaat nu in de minus, prognoses zullen moeten worden bijgesteld. De pakjescrisis is begonnen.
Economische crisis
In de eerste plaats weegt het economische klimaat ook op de e-commerce. De Russische inval in Oekraïne, eind februari, heeft het consumentenvertrouwen een flinke deuk gegeven, voeg daar aan toe de fors gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen en de gekte op de huur- en koopmarkt voor huizen: het laat de mensen twee keer nadenken voor zij iets kopen. PostNL ziet dat de stijgende brandstofprijzen en het dalende consumentenvertrouwen zich vertalen in een slinkend aantal pakjes. Ook collega Bpost in België ziet eenzelfde trend, minder aankopen is minder pakjes is minder omzet.
Minder aankopen is minder pakjes is minder omzet
De consumenten houden niet alleen de vinger op de knip, veel mensen besteden hun geld ook liever aan ‘herwonnen vrijheden’, nu de coronaregels versoepeld zijn, analyseert transporteconoom Roel Gevaers van de Universiteit Antwerpen. Als er aan het eind van de maand geld overblijft dan zal het in de komende tijd hooguit nog worden uitgegeven aan uitjes of vacanties.
Dat de pakjeshausse van tijdens de lockdowns niet zou blijven duren, viel enigszins te verwachten, maar voor de meeste pakjesbedrijven is de terugval groter dan verwacht. Dat de pakjesvolumes niet meer groeien, heeft ook nog een andere reden: de Amerikaanse webgigant Amazon heeft recent besloten om ook in ons land een aanzienlijk deel van zijn pakjes te laten bezorgen door een eigen netwerk van koeriers.
Amazon is niet de enige webwinkel die de logistieke afhandeling meer in eigen handen wil nemen, zegt Gevaers. Zo kondigde Bol.com maandag nog een samenwerking met het Zweedse techbedrijf Budbee aan, om slimme pakketkluizen te installeren in 700 Albert Heijn-winkels. ‘De grote webshops kijken steeds meer hoe ze een bocht rond de pakjesbedrijven kunnen maken.
Supermarktoorlog
Ook de supers merken dat de klant de hand op de knip houdt. Steeds meer proberen supers te stunten, maar ook dat wordt lastiger, omdat de aanvoer van producten stokt, door een groeiend tekort aan grondstoffen. Zonnebloemolie is nauwelijks nog te verkrijgen. Als de consument dan massaal de zonnebloemolie inruilt voor bakboter, zal de vraag naar boter groter zijn dan de productie. De melk- en boterproductie kan sowieso niet groeien vanwege quotabeperkingen.
Voedselbanken kunnen momenteel de aanvraag van nieuwe ‘klanten’ nauwelijks bijbenen. Daarentegen mogen de voedselbanken zich wel verheugen over een groei in aanvoer van levensmiddelen. Doordat de klant minder koopt blijft er veel in de supermarkten liggen. Maar dat is van korte duur. Supers stellen hun inkoop naar beneden bij, als zij al kunnen inkopen. Want steeds meer producten zullen in de toekomst niet in voldoende aantallen geleverd kunnen worden.
Graanoogst
Als de graanoogst in Oekraïne niet of onvoldoende doorgaat, zal er een drastisch tekort aan meel ontstaan. Het jaar 2022 zal een spannend jaar worden. Analisten van de Rabobank gaven 2 weken geleden al een waarschuwing voor een ongekende crisis die voor de deur staat. Inmiddels hebben beursanalisten en andere banken soortgelijke waarschuwingen gegeven. Het aantal ondernemingen dat ‘zwaargewond’ is door de coronacrisis kan er geen economische crisis bijhebben. Veel ondernemers staan nu al op ‘omvallen’. Bankanalisten durven al met zekerheid te zeggen, dat bijna een derde van de kleine- en middelgrote bedrijven het eind van 2022 niet zal halen. Een somber vooruitzicht.