Zo heeft U Michelangelos Pieta nog nooit gezien

Het is zonder twijfel een van de belangrijkste sculpturen van het Christendom: de Pieta van Michelangelo in de Sint-Pietersbasiliek. Nu schittert het meesterwerk in nieuwe pracht – God en de LED-lamp zij dank.

Een van ‘s werelds beroemdste sculpturen, de Pieta van Michelangelo in de Sint-Pietersbasiliek, heeft een nieuwe verlichting gekregen. Zoals het Vaticaan maandag meedeelde, werden verschillende groepen LED-lampen geïnstalleerd, die Maria met de dode Jezus op haar schoot in vier verschillende lichtscènes zetten. Voor dit doel is de vorige verlichting vervangen door verschillende kleine LED-lampen die warm wit licht uitstralen met een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin.

Een eerste type verlichting produceert verschillende hoogtepunten, waarmee alleen de sculptuur wordt benadrukt in zijn vormgeving. De vloer en de achtergrond van het beeld in de rechterkapel van de Sint-Pietersbasiliek blijven donker. In een tweede setting raakt een bundel licht het rechterbovengedeelte van de Pieta. Het rouwende gezicht van Maria en het bovenlichaam van haar zoon blijven  in het donker net als in de achtergrond.

Wanneer het beeld volledig verlicht is, is het hele beeldhouwwerk verlicht zoals die van het interieur van de zijkapel, maar een beetje ingetogener. Het beeld zelf zou volgens de boodschap de bron van licht moeten worden. De “dagelijkse verlichting” daarentegen is bedoeld om de Pieta in het best mogelijke licht te plaatsen voor bezoekers die de Sint-Pietersbasiliek binnenkomen en om lichtreflecties in het beschermende kogelwerende glas te voorkomen.

De installatie is ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf “iGuzzini”. Volgens projectleider Kardinaal Angelo Comastri, maakt de nieuwe verlichting het mogelijk de universele waarde van het kunstwerk te begrijpen. “De Pieta is inderdaad het in marmer uitgebeelde geloof van Michelangelo”, zei Comastri.

De beeldhouwer en schilder Michelangelo Buonarotti (1475-1564) schiep de Pieta 1498-99 toen hij nog maar 24 jaar oud was. Opvallend aan de afbeelding is het jonge uiterlijk van Maria. Zij lijkt jonger qua uiterlijk dan haar zoon. Als “Pieta” wordt in de Christelijke kunst de uitbeelding van de zittende Moeder Gods Maria bedoeld, die haar dode, van het kruis genomen zoon Jezus op haar schoot heeft. In de loop der jaren werd de Pieta meermaals beschadigd. Wereldbekend werd de aanslag van 1972, toe een geestelijk gestoorde man de sculptuur met een voorhamer zwaar beschadigde. Sinds deze aanslag staat de Pieta achter kogelwerend glas.

Bron: EWTN Foto: Wikimedia cc

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*