Dom te Aken onthult St.-Corona: Patroonheilige van het doorstaan van epidemieën

(Foto EMB)
-AKEN- (ADN) Het lijkt een foute grap op een fout moment, maar niets is minder waar. In de Dom van Aken zal binnenkort een gerestaureerd schrijn van Sint-Corona, Patroonheilige van het doorstaan van epidemieën, onthuld worden. Het kan verkeren.

Al iets meer dan 25 jaar staat de relikwie van Sint-Corona in de catacomben van de grote Kathedraal van Aken, net over de grens in Duitsland, te verstoggen. Dat deze schrijn net nu weer naar boven wordt gehaald, is puur toeval. Het moet deze zomer deel uitmaken van een grotere tentoonstelling.

Hoe het ook zij: veel bezoekers zal de Heilige Corona deze weken niet zien. Ook in Duitsland gelden momenteel strenge regels waardoor Kerken en musea hun deuren gesloten moeten houden.

De legende wil dat Corona op haar zestiende door Romeinse soldaten werd vermoord omdat zij een Christen was. Sindsdien kent men haar als martelaar en werden er vele relikwieën van haar gemaakt. Die bracht de Rooms-Duitse keizer Otto III in 997 naar Aken waar ze in een tombe onder de Dom bewaard werden.

Wie denkt een overeenkomst te zien met het gelijknamige virus, zit er helemaal naast. Die werd niet naar de Heilige vernoemd maar naar het beeld dat wetenschappers door hun microscoop te zien kregen . Dat leek op een kroon, of in Latijn: corona.

Geef een reactie op dit artikel