Duitse pulp-zender brengt Passionpret op tv

Gott steh uns bei !

-ESSEN/HILVERSUM- (ADN) Het profane popmuziekspektakel The Passion zal dit jaar voor het eerst op de Duitse tv worden vertoond, in een Duitse versie. Op woensdag 8 april is de stad Essen de schandvlek van de eerste editie van Die Passion (De Duitsers houden in tegenstelling tot Nederland hun taal fier in ere !).

Thomas Gottschalk

De kijk-mij-eens-show met bekende Duitse artiesten die een poging doen het Paasverhaal aan de hand van Duitstalige popliederen te vertolken doen dat aan de hand van de gevallen ZDF-presentator Thomas Gottschalk als de verteller. Gottschalk, bij wie het begrip ijdelheid niet in zijn woordenschat voorkomt, was de laatste decennia voor de publieke omroep ZDF, presentator van het programma ‘Wedden dat’, totdat een deelnemer bij het springen over rijdende auto’s in de studio te pletter viel en voor zijn leven aan een rolstoel gekluisterd is.

ZDF besloot het veelbekeken programma per direct te stoppen. Dit najaar wil men een poging wagen om het nog een keer te proberen, ook weer met Gottschalk als presentator.

Het van oorsprong Nederlandse sterrenevenement wordt primetime uitgezonden op RTL Duitsland, net als RTL4 behorende tot het Luxemburgse CLT. De zender maakte dit vandaag bekend. Er zijn nog meer landen die belangstelling hebben voor het organiseren van een nationale versie. Er lopen gesprekken met producenten en zenders in Frankrijk en Hongarije. In 2016 was er al een Amerikaanse versie van The Passion in New Orleans, maar dat werd een flop en leidde een storm van kritiek uit Christelijke hoek.

Tot op heden wilde de Duitse publieke nationale- en regionale omroep niets weten van ‘The Passion’, veel te profaan en een belediging aan het adres van onze Christelijke kijkers zei programma-directeur Volker Herres van de grote publieke omroep ARD. Ook de publieke regionalen, met in hun bestuur vertegenwoordigers van de grote Christelijke Kerken hebben de Passion steeds weten tegen te houden. Dat nu een door-en-door commerciële pulpzender het evenement op de buis brengt, zegt veel.

,Ik ben erg blij dat wij een groot miljoenenpubliek in Duitsland kennis kunnen laten maken met Die Passion’’, zegt directeur Jacco Doornbos van Mediawater producties. ,,Samen met RTL hopen we dat Die Passion heel veel kijkers zal raken, dat is onze gezamenlijke droom. Wie weet volgen er na Duitsland nog meerdere landen.’’ Men mag hopen dat het bij een droom blijft.

Bijbelkennis en Kerkgang

The Passion wordt in Nederland sinds 2011 op Witte Donderdag gehouden, telkens in een andere stad, en uitgezonden door de omroepen EO en KRO-NCRV. De tiende editie is op donderdag 9 april op het Munsterplein in Roermond. In de jubileumeditie zullen zowel nieuwe als bestaande liedjes uit eerdere jaren te zien en te horen zijn. EO-directeur en protestant Arjan Lock zegt: ,,Dat het land van Luther nu ook start met The Passion vind ik bijzonder. Wij weten inmiddels hoeveel impact deze moderne vertolking van het lijdensverhaal van Jezus heeft. Dat wens ik Duitsland ook toe.’’ Hij vergat te zeggen dat de kijkcijfers in Nederland al jaren dalende zijn.

Van de acteurs, zangers en andere deelnemers aan The Passion is bekend, dat zij nauwelijks Bijbelkennis hebben en op zondag geen tijd voor de Kerk hebben, op andere dagen trouwens ook niet. Jezus is er ook dit jaar weer mooi klaar mee…

Geef een reactie op dit artikel