Een evangelicaal drugssyndicaat in Rio jaagt Katholieken

 


Een drugsbaas met een religieuze zendingsdrang heeft in Rio de Janeiro meerdere woonwijken tot zijn territorium gemaakt. Uit het met een Davidster gemarkeerd gebied komen steeds vaker berichten over geweld tegen andersdenkenden. De jacht op ‘afvallige’ gelovigen is geopend, vooral op Rooms-Katholieken.

Door Thomas Milz

-Rio de Janeiro- Aaron is 34 jaar en sinds enkele weken ‘absoluut heerser’ over meer dan 134.000 inwoners van Rio de Janeiro. Zijn uit vijf stadswijken, in het arme noorden, bestaande rijk kreeg van hem de naam ‘Israël-complex’. Het ontstaan van zijn heerschappij werd waarschijnlijk alleen maar mogelijk, omdat de speciale eenheden voor de bestrijding van drugs-criminaliteit, momenteel door de Corona-Pandemie de handen gebonden zijn.

Aaron heet eigenlijk Alvaro Malaquias Santa Rosa, ook bekend als ‘Peixao’, of de ‘grote vis’ – naar het door de eerste Christenen, als herkenningsteken, gebruikte vissymbool. Zijn plaatsvervanger heeft eveneens een Bijbelse naam, Jeremia. De beide heren geven leiding aan ‘Het leger van Aaron’: zwaar bewapende drugscriminelen, die sinds tien jaar in het noorden van Rio een waar schrikbewind voeren. Sinds kort hebben zij de volledige controle over de stadswijken Cidade Alta, Vigario Geral, Parada de Lucas, Cinco Bocas en Pica-pau overgenomen.

Om hun gebied tegen rivaliserende bendes en politie af te schermen, heeft de Aaron-bende straten geblokkeerd. Tevens hebben zij hun gebied van religieuze symbolen en de tekst ‘Amor e paz’ (Liefde en vrede) voorzien. Zo wappert op strategische punten de Israëlische vlag; op een watertoren installeerden zij een Davidsster van blauwe neon verlichtingsarmaturen. Lees verder onder de foto>

Met de Bijbel in de ene en het machinegeweer in de andere hand.

Je bent jong en je evangeliseert wat, als het moet met het pistool in de hand.

Evangelicale drugscriminelen zijn in de arme wijken van Rio niet nieuw. Vaak gaat het om criminelen, die in de gevangenis ‘bekeerd’ werden. Dat zij de levensgevaarlijke gevangenissen overleefden, schrijven zij toe aan hun nieuw verworven geloof. Eenmaal op vrije voeten, brengen zij de ‘blijde boodschap’ onder de mensen in hun woonwijk; met de Bijbel in de ene en het machinegeweer in de andere hand.

De onbegrensde verering van symbolen van de staat Israël treft men aan bij veel evangelicale groepen, ook bij de grote kerken zoals ‘Universal’ met hun ‘Salomon-tempel’ in Sao Paulo. Ook de aanhangers van, voormalig Katholiek President Jair Messias Bolsonaro tonen te-pas-en-te-onpas de Israëlische vlag. Achter de steun aan Israël staat de uit de Bijbel afgeleide ‘Eindtijdbelofte’, volgens welke Jezus op aarde zal terugkeren, zodra het Joodse volk het Heilig land weer in bezit neemt.

Evangelicale drugsbendes hebben hun ‘werkgebied’ van de noordkant van de stad Rio naar de ‘Baixada Fluminense’ weten uit te breiden, Rio’s periferie. Ongehinderd door de politie nemen gangsters deel aan eigen kerkelijke bijeenkomsten en betalen hun collectegeld, verworven uit de lucratieve drugshandel. De opkomst van de ‘Narcopentecostais’, de ‘drugspinkstergemeente’, heeft de toch al onoverzichtelijke mengeling van zogenaamde kerken in Rio nog gecompliceerder gemaakt. De bevolking lijdt al jarenlang onder rivaliserende drugsbendes. Daar komen nog de maffia-achtige milities van corrupte politie-agenten, soldaten en brandweermannen bij. Met de ‘Narcopentecostais’ doet nu ook nog de religieuze discriminatie zijn entree in de arme wijken.

In het bijzonder zijn de Afro-braziliaanse religies Candomble en Umbanda, een mengeling uit spiritisme en Afrikaanse natuur-religie, doelwit van de ‘predikende’ evangelicale gangsters. Berichten over vernielingen van gebedshuizen en de verdrijving van Afro-braziliaanse priesters nemen hand-over-hand toe. Alleen al in 2019 werden in Rio ongeveer 200 gebedshuizen na bedreigingen of aanvallen door evangelicale drugsbendes gesloten.

In het nieuw opgerichte ‘Israël-complex’ moet nu ook de intolerantie van de ‘stichter’ Aaron tegen het grootste kerkgenootschap, de Rooms-Katholieke kerk, vorm krijgen. Katholieken wil men bedreigen en tot bekering dwingen, Heilige Missen verstoren en een beeltenis van de Heilige Hedwig van Andechs vernietigen. Op steeds meer muren laten de gangsters alvast een tekstboodschap achter: ‘Jezus heerst hier’.

Aaron en zijn bende laten het niet bij bedreigingen. Acht Katholieke inwoners uit de regio werden volgens lokale media alvast geëxecuteerd;  minstens zeven anderen zijn spoorloos verdwenen. De politie van Rio is momenteel vrijwel machteloos. Nadat het aantal gedode inwoners bij politie-acties in de favelas in de eerste Corona-weken sterk steeg, besloot het Hoogste Gerechtshof dat de inzet van speciale eenheden drastisch moest worden ingeperkt. Daarmee ontnam de rechtbank feitelijk de politie haar bevoegdheden en legde de macht in handen van Aarons bende.

Thomas Milz is Zuid Amerika-correspondent voor KNA-press en schrijft ook voor MariaBode. Foto’s: publiek domein

Geef een reactie op dit artikel