EO: Gouden jubileum ‘De Muzikale Fruitmand’

Zaterdag 29 mei 2021 16:03 – Bron: RD/EO Foto : Publiek domein
 -Hilversum- Het EO-verzoekplatenprogramma ”De Muzikale Fruitmand” bestaat deze week vijftig jaar. In een extra lange jubileumuitzending op DV zondagavond 30 mei zal dit heugelijke feit worden gevierd.

In 1971 begon het allemaal. Een verzoekprogramma met psalmen, lofzang en andere geestelijke muziek, aanvankelijk alleen protestants. Het meest aangevraagde nummer in de halve eeuw dat de ”Fruitmand” bestaat is het lied ”Er is een God die hoort”. Op plek 2 en 3 staan ”Wat de toekomst brengen moge” van Jacqueline van der Waals en ”Ik zal er zijn” van de band Sela. Ook psalmen worden vaak aangevraagd. De meest geliefde is Psalm 68 vers 10. Opnamen van mannenkoren zijn in het programma populair. Het meest aangevraagde koor is het Urker mannenkoor Hallelujah.

”De Muzikale Fruitmand” is een van de langstlopende programma’s op de Nederlandse radio. Ooit was het programma te horen op de nationale popzender Hilversum drie (thans NPO radio 3) tijdens de vaste EO-vrijdagmorgen van 0700-12.00 uur. Omdat er in die tijd maar één popzender was wist het programma, ondanks het feit dat de muziek niet op de zender hoorde, toch miljoenen luisteraars te trekken. Tegenwoordig is het programma na tal van verhuizingen te beluisteren op NPO radio 5.

Hoewel liefhebbers van pop- en middle-of-the-roadmuziek in de jaren 70 gruwden van het EO-programma, namen velen het Christelijke uurtje voor lief. Bouwvakkers op steigers of arbeiders aan de lopende band in de Daf-fabriek, allemaal zongen ze mee met het Urker mannenkoor en andere opwekkende liederen. Op 1 april 1979 ging Hilversum 3 op de schop tijdens de zogenaamde zenderkleuring, vele programma’s die niet écht onder het kopje ‘pop’ vielen sneuvelden of verdwenen naar een andere zender. Lees verder onder de foto>

De extra lange jubileumuitzending wordt op, DV zondag 30 mei uitgezonden van 18.00 tot 22.00 uur. Het programma wordt gepresenteerd door Tjitske Volkerink en Gerja Wolf.  Daarnaast zijn er interviews met luisteraars over de betekenis van ”De Muzikale Fruitmand” en de muziek van vroeger en nu. Meer informatie: www.nporadio5.nl. demuzikalefruitmand@eo.nl

 

 

 

Geef een reactie op dit artikel