Geen Zaligspreking voor auteur Gilbert K. Chesterton

En dan te bedenken dat de ‘Fat Guy’ over ieder glas whiskey dat hij dronk, eerst een Kruis sloeg.

-VATICAANSTAD- (ADN) De wereldberoemde Amerikaanse en Katholieke auteur Gilbert K. Chesterton loopt zijn Zaligspreking, voorlopig, mis.

Een proces tot Zaligspreking, welke reeds in 2013 werd opgestart, werd door Bisschop Peter Doyle van Northhampton weer teruggedraaid. De Katholieke journalist Matthias Matussek zei daarover op Twitter: “Bisschop Peter Doyle heeft de Zaligspreking van Gilbert K. Chesterton afgeblazen. Reden: niet spiritueel genoeg! En dan te bedenken dat der ‘Fat Guy’ over ieder glas whiskey dat hij dronk, eerst een Kruis sloeg.

Gilbert Keith Chesterton behoort tot de belangrijkste Katholieke auteurs en filosofen van de 20e eeuw. De invloed van Chesterton op de literatuur en geestelijke wereld in de eerste decennia van de 20e eeuw was enorm.

Hij beïnvloedde onder andere de schrijvers C. S. Lewis, J.R.R. Tolkien, Charles Williams, T.S. Eliot, D.L. Sayers en S. Undset. Enthousiast over zijn werk waren ook Franz Kafka, Musil, Tucholsky, Lunatscharski, Bloch en G.B. Shaw. Zelfs Mahatma Gandhi of de filosofe Hannah Arendt waren onder de indruk van Chesterton en zijn gedachtengoed. Hannah Arendt noemde Chesterton  “een van de meest intelligente geesten van  Europa”. Ernst Bloch ging in zijn oordeel nog een stap verder: “Chesterton is een van de intelligentste mannen, die ooit leefden”. Een groep Amerikaanse fans van Chesterton wil nu toch nog proberen de Paus te overtuigen van de noodzaak van een Zaligspreking. Binnenkort worden de plannen daartoe toegelicht.

Chesterton hield zich ook bezig met de Heiligen. Hij schreef boeken over de Heilige Thomas van Aquino en de Heilige Franciscus van Assisi. Beschouwingen maakte hij ook over de Heilige Johannes-Maria Vianney, beter bekend als de Pastoor van Ars en de Heilige Thomas Morus.

Foto: publiek domein

Geef een reactie op dit artikel