Grâce à Dieu: Een bijzondere film over misbruik

-AMSTERDAM-Een nieuwe film zal vanaf 4 april in de Nederlandse bioscopen draaien. Dat is geen nieuws zult U zeggen, er komen wekelijk tientallen bioscoopfilms uit. Maar deze film behandelt een thema dat de Christelijke wereld de laatste jaren ‘tegen de vlakte sloeg, bijna KO: Misbruik door Geestelijken. Titel : Grâce á Dieu (regie François Ozon).

Deze film gaat over een rechtszaak rond misbruik binnen de Katholieke Kerk in Frankrijk. Alsof het toeval het zo wil, kort na de veroordeling en aankondiging van aftreden van Kardinaal Barbarin afgelopen week, zie berichtgeving elders op deze site.

De korte inhoud van de film: Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke Kerk bekend te maken. Zij zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De gevolgen van het onthulde schandaal zijn niet te overzien en zal hun levens voorgoed veranderen.

 

 De trailer van Grâce á Dieu kunt u hier bekijken.

Een nieuwe film over een thema dat een aardschok teweegbracht onder gelovigen en niet gelovigen en waarover nog lang zal worden gesproken en naar het zich laat aanzien een nieuwe Kerk zal kunnen opleveren tijdens de Amazonesynode dit najaar. Grâce à Dieu vanaf 4 april in de Nederlandse bioscopen te zien.(XC)

Bron/beeldmateriaal: Septemberfilm Amsterdam (c)

Geef een reactie op dit artikel