Hoe het Lam God´s het internet beheerst

De restauratie van het wereldberoemde Gentse Altaarstuk onthulde dat het oorspronkelijke Lam Gods er totaal anders uitzag dan verwacht. Wat eerst met verbazing en afwijzing werd opgemerkt, circuleert nu als een internetmeme op sociale media.

Het is verschrikkelijk”, schreef de Daily Star. “Als een buitenaards wezen” of gewoon “verontrustend”, zo werd het beschreven door reageerders op sociale media. Smithsonian Magazine, het officiële tijdschrift van het onderzoeksinstituut met dezelfde naam, noemde het “alarmerend antropomorf”.

Debat draait om het Lam Gods

Waarschijnlijk heeft geen enkel kunstwerk uit de Renaissance in de recente geschiedenis zoveel aandacht getrokken. Het debat draait om het wereldberoemde Gentse Altaarstuk van de Kathedraal van Sint Bavo.

Jan van Eyck, een van de meest gerenommeerde schilders in de Nederlands-Vlaamse kunstgeschiedenis, creëerde het tussen 1432 en 1435. In het midden: de aanbidding van het lam uit de Openbaring van Johannes.

Dit lam is nu het grote struikelblok. Het Altaar is sinds 2012 in verschillende fasen gerestaureerd. De laatste fase, de restauratie van de ‘aanbidding van het lam’, werd vorige maand voltooid. De kunstwereld was verbaasd dat het eerder bekende lam op het Altaarstuk dateert uit de 16e eeuw. Alleen de restaurateurs hebben het originele lam blootgelegd dat Jan van Eyck oorspronkelijk schilderde.

 

View image on Twitter

>Het was voor velen ongewoon. Het mild ogende, naturalistische schaap maakte plaats voor een intens uitziend lam met grote ogen vooruit kijkend. Hoofdrestaurator Hélène Dubois sprak ook over een ‘cartoonachtige’ presentatie. “Het originele lam had een intensievere interactie met de waarnemer”, aldus Dubois.

De ontdekking heeft een nasleep

De eerste reacties kwamen van mensen die geloofden in slecht restauratiewerk en parallellen met de slechte restauratie van een Spaans beeld van Christus in 2012. In feite werden de vier oren op het geretoucheerde lam opgemerkt vóór de restauratie, waarvan er twee tot het origineel behoorden. De menselijke ogen met de doordringende blik zouden de menselijke en Goddelijke aard van Christus moeten verbeelden. Zij roepen de oordelende en straffende component van het Laatste Oordeel op.

Het internet zou geen internet zijn als de ontdekking geen nasleep krijgt. De eerder afwijzende houding maakte langzaam plaats voor fascinatie. De trigger was duidelijk, zegt een Priester uit Pittsburgh (VS), die het herstelde lam heel vroeg op zijn Twitter-account besprak. In het begin bekeek hij de foto ook met scepsis en noemde het “verschrikkelijk”. Toen stelde hij zijn oordeel bij. “Ik kan het oude lam niet meer zien. Het enige dat ik zie is het nieuwe lam. De hele tijd. En Hij ziet mij … Hij ziet alles, “tweette de Priester. “15 uur later zit ik volledig in het Humanoid Apocalypse Lamb-team. Ik ben er dol op. Ik zou ervoor sterven. ”

De originele tweet ontving ongeveer 20.000 retweets en meer dan 80.000 likes. Al snel maakte de meme zijn ronde als het verschil tussen de nieuwe en oude Mis, van een liberale en conservatieve opvatting over God evenals het verschil tussen de barmhartige en straffende God. In de sociale netwerken veranderden gebruikers hun profielfoto in het herstelde Lam Gods. Ondertussen heeft het “Gentse Mystieke Lam” zijn eigen Twitter-account met meer dan 1.000 volgers. Motto: “Ik zie je en ik oordeel over je – ik volg niemand”.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*