Israël: Kruisvaarders wijngaard ontdekt

-Jeruzalem- (KNA) Archeologen hebben bij een opgraving onder een woonhuis in het Noord-Israëlische dorp Mi’ilja een wijngaard uit de tijd van de Kruisvaarders ontdekt.

Het kan daarbij om de tot nu toe grootste wijnmakerij uit die tijd gaan, bericht het dagblad ‘Haaretz’.
Wijngaarden van deze grootte uit de tijd van de Kruisvaarders waren tot nog toe onbekend, aldus Rabei Khamisy, chef-archeoloog van de universiteit van Haifa. Op en om de wijngaard vonden de onderzoekers overblijfselen uit de Mamelukse en Osmaanse tijd.

De eigenaresse is nu voornemens, het huis om te bouwen tot een hotel-restaurant. De overblijfselen van de wijnmakerij moeten dan in de toekomst door middel van een glazen vloer voor het publiek zichtbaar gemaakt worden.

Voorts moet een privé-museum vondsten uit de regio van de ijstijd tot het heden tonen. De in 2017 begonnen opgravingen onder het huis, alsook bij een middeleeuws slot, zijn volgens de krant  initiatieven van de dorpsbewoners zelf. Door middel van particuliere donaties van ongeveer 75.000 Euro, is het nu mogelijk een deel van het vervallen complex te restaureren.

De Israelische Archeologische Dienst (IAA) had de kosten voor een volledige restauratie eerder op ongeveer 750.000 Euro geschat. Alle percelen in het dorp Mi’ilja inclusief de vesting zijn privé-bezit. Eerdere archeologische opgravingen in Mi’ilja wezen al op een bewoonde nederzetting sinds de late bronstijd.

Het tegenwoordig door ongeveer 3.200 Melkitisch-Grieks-Katholieke Christenen bewoonde dorp bezat in het Koninkrijk Jeruzalem van de Kruisvaarders de naam “Castellum Regis”. De naam komt in de tijd van de Kruisvaarders voor het eerst voor in 1160, toen Koning Boudewijn III Castellum Regis samen met de omliggende nederzettingen aan een ridder, genaamd Johannes van Haifa gaf.

Foto: wiki publiek domein


Geef een reactie op dit artikel