Israël wil zeldzame Islamitische teksten digitaal toegankelijk maken

-Jeruzalem- (KNA) 2.500 zeldzame Islamitische manuscripten en boeken uit de collectie van de Israelische nationale bibliotheek in Jeruzalem, moeten in de toekomst digitaal voor iedereen toegankelijk worden.

De werkzaamheden aan het nieuwe online-platform, met hoge-resolutie-foto’s van de werken, alsook een uitgebreide zoekfunctie en andere hulpmiddelen in het Engels, Hebreeuws en Arabisch moeten over drie jaar afgerond zijn, deelde de bibliotheek gisteren mee.

Met de digitale toegang wil men een bijdrage leveren aan betere verhoudingen en een gemeenschappelijk onderzoek van de Islamitische civilisatie, zei de curator van de collectie, Raquel Ukeles.

Tot de uitgezochte werken behoren volgens de bibliotheek een met gouden miniaturen versierde uitgave van de gedichtenbundel ‘Tuhfat al-Ahrar’ (De gave van het vrije) van de Perzische dichter en mysticus Nur al-Din Jami uit 1484.

Ook rijkelijk versierde uitgaven van de Koran en een serie literaire werken moeten via het platform toegankelijk worden. In het kader van de digitalisering wil men de documenten ook testen op hun staat van onderhoud en eventuele conserveringsmaatregelen uitvoeren.

Het digitaliseringsproject wordt mogelijk gemaakt door een gift van het Arcadia-Fonds. De Islam- en Midden-Oostenverzameling van de bibliotheek omvat, naar eigen zeggen, duizenden manuscripten en zeldzame boeken in het Arabisch, Perzisch en Turks uit de 9e tot 20e eeuw.

Foto: nationale bibliotheek Jeruzalem

Geef een reactie op dit artikel